Analitičar Faruk Hadžić: Zastupnici pokazali da je moguće, kada se želi, pomoći građanima i privredi

Faruk Hadzic

Dobili smo prvo poluvrijeme, kaže ekonomski analitičar Faruk Hadžić, nakon što je Predstavnički dom Parlamenta BiH sinoć usvojio prijedlog kojim se privremeno ukidaju akcize na gorivo. Ako ovakav prijedlog prihvati i Dom naroda, kojem je upućen poziv da odmah zakaže sjednicu i to uradi, cijene goriva u BiH trebale bi biti niže za 40 feninga.

– Ovo je velika pobjeda javnosti, novinara i nas iz progresivnog dijela struke koji smo aktivno zagovarali ukidanje akciza. Hvala svim zastupnicima, posebno predlagačima iz Kluba zastupnika SDP-a, koji su glasali za ukidanje akciza na gorivo. Danas su poslali poruku da je moguće, kada se želi, pomoći građanima i privredi – ističe Hadžić.

U jeku globalne ekonomske krize ovo je samo jedna od mjera koje vlasti trebaju donijeti kako bi olakšali život građana.

Sada bi Vlada FBIH trebala ukinuti porez na dohodak na prvih 1.000 KM i smanjiti doprinose na 25 posto, ali da ta sredstva budu usmjerena na rast plata radnika. Pored ostalog, potrebno je pratiti daljnja kretanja cijena goriva, pa ako se nastavi rast cijena na tržištu smanjiti i putarine na gorivo – dodaje Hadžić.

IZVORAvaz
Prethodni članakPogledajte kako su Ukrajinci golim rukama i flašom vode deaktivirali rusku bombu
Sljedeći članakGrađani dobijaju poruke u kojima se navodi da će četnici i ruski plaćenici izazvati incidente u BiH / Oglasili se iz bh. sigurnosnih agencija