Analitičari | Afera “predsjednički automobil”: Ovo je u rangu diktatora trećeg svijeta

Analitičari | Afera “predsjednički automobil”: Ovo je u rangu diktatora trećeg svijeta

– Ovo je nadišlo prvorazrednu aferu, ne više zbog samog slučaja nego što se sve pokušava zataškati i šutnjom opravdati nešto što se nikako ne može opravdati – kazao je za Avaz.ba Adis Arapović, projekt-menadžer Centra civilnih inicijativa (CCI), komentirajući slučaj automobila, koji je u vlasništvu Predsjedništva BiH, a koji je koristila supruga Bakira Izetbegovića, Sebija Izetbegović.

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu neovlašteno je 17. aprila koristila automobil Predsjedništva BiH, kako bi se odvezla na sastanak u Tuzlu. No, iako se u javnosti podigla velika bura zbog ovog slučaja, ni do danas se niko zvanično nije oglasio i preuzeo odgovornost zato što je supruga člana Predsjedništva BiH nedozvoljeno koristila službeni automobil i tako prekršila državni Pravilnik o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Primitivan stav

Arapović je kazao da u svakoj normalnoj zemlji ovakav čin nepotizma i zloupotrebe položaja zarad zadovoljavanja pohlepe člana porodice značio bi smjenu ili ostavku onoga ko je ovo omogućio bez obzira je li to član Predsjedništva BiH, neki administrativni radnik ili savjetnik.

– Neko mora da snosi personalnu i profesionalnu odgovornost za ovaj propust. Ovo je daleko od incidenta, ali ne smije ni čitav problem da se prelomi preko leđa nekog pomoćnog radnika u Predsjedništvu ili nekoga vozača koji je, tobože, u neznanju uradio ovo što je uradio. Ovo je jedan vrlo bahati, beskonačno neodgovorni i primitivni stav prema kojem onaj ko sjedi u institucijama vlasti, vlast uzima kao privatnu prćiju, privatni auto, privatnu kancelariju, privatni budžet i sve što je javno proglašava privatno – kazao je Arapović.

On je istakao da je vrijeme da se na ovom slučaju kršenja zakona treba prelomiti odgovornost političara na najvišem nivou, jer šutnjom pokušavaju prikriti skandal koji se desio.

adis-arapovic1

– Šutnjom nas pokušavaju ubjediti da smo svi ovce i da nemamo pravo tražiti ni informaciju ni odgovornost, a kamoli političku smjenu nekoga ko je ovo omogućio – kazao je Arapović.

Potcrtao je da, ukoliko se šutnja nastavi i niko ne preuzme odgovornost, to otprilike znači da građani BiH trebaju godinu pamtiti ovaj neviđeni slučaj zloupotrebe javnih resursa i najdivljeg nepotizma i da na isti način pošalju poruku političaru i stranci koji su to omogućili.

– Da se ovo desilo u nekoj drugoj državi, trećerazredni političar morao bi snositi i političku i etičku i krivičnu odgovornost za zloupotrebu javnih resursa, a ne šef države i šef najveće stranke. Ovo je prosto nezamislivo i kad bi nekome pokušali ovo objasniti na evropskoj političkoj mapi, ljudi ne bi vjerovali da se ovo dešava. Ovo je u rangu s diktaturama trećeg svijeta u kojem diktator ili samoproglašeni sultan može raditi s javnim resursima šta hoće bez da ikome za to odgovara. Mi to nismo i mi to nikada nećemo biti. Na ovom primjeru neko očigledno testira puls javnosti i provjerava da li je moguće od ove zemlje napraviti feudalnu diktaturu ili ćemo, ipak, postati savremena evropska demokratija – rekao je Arapović.

Problemi savjetnika

Kazao je i da se u ovom konkretnom slučaju javnost zamajava koji je savjetnik trebao nešto reći.

– Mislim da u Predsjedništvu sjedi previše savjetnika s nejasnim ovlaštenjima, koji su previše plaćeni, a rezultat njihovog rada je vrlo loš. To smo najbolje vidjeli u slučaju revizije. U Predsjedništvu ima zajednička služba koja upravlja protokolom, javnim resursima, uključujući vozila. Nije zadatak savjetnika da upravlja time ko će dobiti vozilo ili ne. To treba da bude zadatak administrativnih službenika. Politička stranka, koja je ovo omogućila, sve vrijeme izmješta nadležnost iz institucija, iz službe, u ruke nekakvih savjetnika. Otuda i dolaze problemi jer su savjetnici uzeli u ruke da upravljaju državom. Nijedan nije trebao ništa reći, jer to nije njihov posao. Njihov posao je da savjetuju člana Predsjedništva, a ne da dodjeljuju službena vozila – kazao je Arapović.

Oni su podnijeli ostavke

Zbog zloupotrebe službenog vozila u Srbiji je krajem januara ostavku podnio državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović.

Švedska ministrica obrazovanja bosanskohercegovačkih korijena Aida Hadžialić dala je ostavku u ljeto 2016. jer je sjela za volan s 0,2 promila alkohola u krvi.

Mektić: Apsolutno neprihvatljivo i primitivno

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić komentirao je za Avaz.ba aferu “predsjednički automobil”. On je rekao da funkcioneri ne bi trebali na ovako primitivan način da koriste svoju poziciju.

mektic-11

– Ovo je za mene apsolutno neprihvatljivo i ne mogu da shvatim da se funkcioneri mogu ovako neodgovorno ponašati u ovakvoj krizi bh. društva – kazao je Mektić.

I nakon četiri dana, niko se iz Predsjedništva nije oglasio o ovom skandalu, a Mektić je kazao da se radi o prepoznatljivoj taktici.

– Političari znaju da kod nas bude sve aktuelno veoma kratko, ušute se, mediji malo pišu i to bude to. Političari očekuju da poslije dva-tri dana reakcije splasnu – kazao je ministar sigurnosti BiH.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE