ANALIZA 072INFO: Koliku su podršku kandidati za gradonačelnika Zenice imali prije dvije godine, statistike apsolutno naklonjene Kasumoviću!

10490B44 0D38 4B80 91E4 6AB4F7F40F26

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) jučer je potvrdila kandidatske liste za predstojeće Lokalne izbore u BiH, a koji se održavaju 15. novembra.

Iako vlada ogromno interesovanje i za kandidatima koji će pokušati dobiti povjerenje građana za Gradsko vijeće, posebno u Zenici gdje je zabilježen sramotan rad većine koja je za vrijeme mandata na izmaku isključivo blokirala svaki projekt za razvoj grada (o čemu svjedoče videosnimci sjednica), najviše pažnje, očekivano, izazivaju kandidati za gradonačelnika.

SEDAM KANDIDATA

Tako će Zeničani moći birati između sedam kandidata, među kojima su dva nezavisna, a prema svim dosadašnjim analizama i pokazateljima, aktuelni gradonačelnik Kasumović nastavit će voditi grad i nakon 15. novembra.

Osim brojnih realiziranih projekata, koji su život u Zenici promijenili nabolje, svjedoče o tome i rezultati sa Općih izbora 2018. godine. Portal 072info donosi analizu, odnosno relevantne, zvanične, podatke CIK-a BiH sa rezultatima proteklih Općih izbora koji su najbolji pokazatelj koliku podršku uživaju kandidati za gradonačelnika Zenice.

Naime, donosimo rezultate i pokazatelje podrške građana kandidatima za gradonačelnika Zenice, s obzirom da su svi oni bili kandidati na ranijim izborima, uglavnom 2018. godine, dakle prije svega dvije godine. 

UBJEDLJIVA PODRŠKA

Ubjedljivu podršku građana dobio je Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik Zenice, koji je, kao kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, osvojio 23.744 glasova građana. To i ne čudi budući da je pokazao kako se može suprostaviti dugogodišnjoj politici SDA, a koja je već 25 godina glavni krivac odlaska mladih od državnog do lokalnog nivoa, ali i općeg nezadovoljstva građana.

Kao kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH bio je i Nasir Beganović, koji je na predstojećim izborima kandidat Saveza za bolju budućnost BiH za gradonačelnika Zenice. Beganović je, a kao dugogodišnji političar, osvojio 3.186 glasova.

ZAVREĐUJE PAŽNJU GRAĐANA

Arnel Isak, također, je na proteklim Općim izborima osvojio 1.093 glasa kao kandidat za Parlament FBiH. Ne treba zanemariti da je mladom Isaku ovo bilo prvo pojavljivanje na izborima, odnosno prvi susret s politikom, ali i da je tek preuzimanjem ministarstva u Vladi ZDK pokazao da zavređuje pažnju i povjerenje građana. Inače, u javnosti Isak važi kao jedan od ozbiljnijih protukandidata za gradonačelnika Zenice.

Boris Britvar, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice, na proteklim Općim izborima 2018. godine bio je nosilac liste Naše stranke za Parlament Federacije BiH. Tada je osvojio 778 glasova.

Nezir Pivić, kandidat zeničke SDA za gradonačelnika, na proteklim Općim izborima bio je kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, te osvojio 19.738 glasova.

Na listi Naše stranke za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona na izborima prije dvije godine bila je i Sanja Renić, koja je sada kandidat ove stranke za gradonačelnicu Zenice. Renić je prije svega dvije godine osvojila 1.493 glasa.

Odranije je u politici bio i Dženan Skelić, kao kadar Saveza za bolju budućnost BiH, a na predstojećim izborima je kandidat Stranke penzionera BiH za gradonačelnika Zenice. Posljednji pokušaj da se politički ostvari bio je 2014. godine, kao kandidat za Parlament FBiH. Skelić je tada osvojio 1.685 glasova i nije ostvario dovoljan broj glasova kako bi sjedio u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Na kraju, uzmu li se u obzir rezultati sa posljednjih Lokalnih izbora, održanih prije četiri godine, ne treba zanemariti da je i tada upravo Kasumović osvojio najviše glasova i pobijedio SDA koja je do tada u Zenici vlada od 1990. godine. 

KANDIDAT DVIJE STRANKE

Podsjetimo, Kasumović je, kao nezavisan kandidat, bez stranačke mašinerije, izbornih malverzacija i krađa, osvojio 16.176 glasova za gradonačelnika Zenice. Kandidat zeničke SDA, tada pojačan sa Savezom za bolju budućnost koji je podržao njega za kandidata, uprkos činjenici da su ga podržale i kandidirale dvije stranke osvojio je 13.934 glasa. 

Sudeći prema naprijed navedenim, zvaničnim i ovjerenim, podacima, evidentno je kako su građani progledali, postali svjesni ko su glavni kočničari razvoja grada i države, pa su povjerenje ukazali nezavisnom kandidatu Kasumoviću koji je vratio vjeru u bolje sutra.

UŽIVA OGROMNU PODRŠKU

Nesumnjivo je, zvanični podaci to govore, kako je Kasumović otkako je izabran za gradonačelnika 2016. godine za sve ovo vrijeme bilježio isključivo porast povjerenja i podrške građana. Dakle, 2016. godine kao pobjednik izbora osvojio je 16.176 glasova, svega dvije godine kasnije podrška se povećava i osvaja 23.744, stoga ne čudi logičan slijed da će i na predstojećim izborima brojka osvojenih glasova bez dileme biti znatno povećana uzme li se u obzir koliko je učinio za grad i građane.

Neminovno je da i za predstojeće izbore aktuelni gradonačelnik uživa ogromnu podršku sugrađana, a što ne treba čuditi budući da je realizirao brojne projekte, odnosno prosto rečeno udahnuo život u grad koji je za vrijeme vladavine SDA stao u periodu 1990. godine, kada je gradonačelničku fotelju i zauzela SDA. Kasumović je dokazao da se za manje od četiri godine može učiniti mnogo toga, uprkos činjenjici da je u svojoj iskrenoj borbi bio sam protiv svih, a da je postojala iskrena želja i volja za bolji život svih građana SDA bi to pokazala za vrijeme 25 godina vladavine. Umjesto projekata i stvaranja boljeg ambijenta u Zenici, na sceni su bile malverzacije, politička zapošljavanja, otkazi trudnicama, te isključivo lični interesi stranačkih poslušnika.

Da građani žele kazniti maćehinski odnos prema gradu ne samo u protekle četiri godine blokiranja svih projekata nego tokom 25 godina vladavine, stranačka uhljebljenja, ali i stranku u kojoj se svakodnevno događaju turbulencije i nove afere, pokazat će 15. novembar kada će statistika Centralne izborne komisije još jednom dokazati da građani žele još jedan mandat Kasumovića na čelu Zenice.