Analiza bolnica u BiH: Na pacijentima primjenjivali veterinarske EKG uređaje

Neispravni, odnosno neverifikovani medicinski uređaji mogu značiti pogrešnu dijagnozu, a potom i pogrešnu terapiju za pacijente. 

Svaki treći terapeutski ultrazvuk u BiH je neispravan, a u nekim zdravstvenim ustanovama na pacijentima su korišteni veterinarski EKG uređaji. Šokantni su to podaci do kojih je došao verifikacijski laboratorij Verlab.

Kako je rekao direktor ovog mjeriteljskog laboratorija Adnan Badnjević, medicinski uređaji s funkcijom mjerenja (EKG, defibrilator, monitor za pacijenta, inkubator za bebe, respirator, anesteziološki uređaj, infuzomat, perfuzor, uređaj za dijalizu i terapeutski ultrazvuk) su od 1. januara ove godine postali dio zakonskog mjeriteljstva.

– Samim time propisani su zakonski rokovi da je njihova verifikacija obvezna jedanput godišnje. Sve zdravstvene ustanove su u BiH imale zakonsku obvezu prvu verifikaciju završiti do 15. septembra 2015. godine, a one koje to nisu učinile, biće predmet inspekcijskih tijela”, rekao je Badnjević.

On ističe kako je veliki broj ustanova u BiH već završio verifikaciju mjerila u zdravstvu i već sada se raspolaže s velikim brojem podataka po tom pitanju, te kako su pronađene mnoge zabrinjavajuće nepravilnosti, a koje su se postupkom verifikacije otklonile.

– Uz to što je utvrđen određen broj neispravnih uređaja, na osnovi statističkih podataka došlo se do informacija da je svaki treći terapeutski ultrazvuk u BiH neispravan. Pronađen je i određen broj inkubatora čija izlazna temperatura prelazi dopuštene gornje granice, što može dovesti do opeklina kod beba. Također, pronašli smo i određen broj anestezioloških uređaja kod kojih izlazni parametri odstupaju u odnosu na zakonski dopuštene, a koncentracije anestezioloških plinova su vrlo često veće ili manje u odnosu na zakonski dopuštene granice, kazao je Badnjević dodavši kako su im sami zaposlenici zdravstvenih ustanova kazali kako im nije nepoznata situacija da se neki pacijent probudi dok je pod anestezijom, a neki se bude dosta kasnije (sve ovo može biti prouzročeno ovim odstupanjima).

– Nije mali broj ustanova u kojima smo pronašli i veterinarske EKG uređaje koji se redovito primjenjuju na ljudima, a brojni su i slučajevi koji samo potvrđuju da je s ovim postupkom trebalo početi i prije 10 godina, dodao je Badnjević. Po pitanju slučaja s veterinarskim EKG uređajima, kazao nam je kako nije zdravstvena ustanova jedini krivac za ovakve slučajeve.

– Krivac je i onaj koji im je prodao taj uređaj, te nadležni organi za izdavanje dozvola za njihovu prodaju. Ipak, takvi uređaji nisu smjeli dobiti dozvolu da se prodaju za primjenu na ljudima, kazao je Badnjević dodavši kako Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u posljednjih nekoliko godina radi na sprečavanjima ovakvih slučajeva izdavanjem dozvola nakon pregleda dokumentacije i utvrđivanja ispunjenja svih neophodnih čimbenika. U BiH postoji više od 400 zdravstvenih ustanova, od toga 4 klinička centra, 28 bolnica i 120 domova zdravlja, a preostalo su privatne zdravstvene ustanove.

– Za sve ustanove koje ne završe verifikaciju, propisane su novčane kazne u iznosu od 2000 do 20.000 KM, a ako se isto ponovi, postoji mogućnost i privremenog obustavljanja njezina rada, jer, ipak, zakonski – neverificiran uređaj je neispravan, a neispravan uređaj može značiti mrtvog pacijenta, kazao je Badnjević.