Portal 072info

ANALIZA: FBiH pred ekonomsko-socijalnim slomom!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjedništvo BiH na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu, inače prvoj u novom sazivu, trebalo bi razmatrati nacrt izjave kojom bi se lideri parlamentarnih stranaka trebali obavezati na provođenje reformi koje su uvjet Evropske unije o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Kako se dokument koji treba izraditi Predsjedništvo temelji na ranije utvrđenom Sporazumu za rast i zapošljavanje, politički lideri, a nakon njih i zvanične institucije BiH, trebali bi se obavezati prvenstveno na provedbu šest mjera.

Dom naroda

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No, zastoj u formiranju vlasti u FBiH direktno bi se mogao odraziti i na blokadu pri donošenju i u realizaciji ovog dokumenta, a samim tim i neophodnih reformi. Naime, izjavu bi, ukoliko je na prijedlog Predsjedništva BiH i usaglase lideri stranaka, trebali potvrditi Vijeće ministara te Parlament BiH.

S obzirom na to da su tek četiri kantona izabrala delegate za Dom naroda Parlamenta Federacije, odnosno od potrebnih 58 ovjeru u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) dobilo je njih 20, teško je očekivati da će ovaj dom ubrzo biti formiran, pogotovo ako se u vidu imaju predstojeći praznici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim sve izvjesnijeg kašnjenja u ispunjavanju uvjeta koje traži Evropska unija, već sada je jasno da će biti problema i s donošenjem budžeta za narednu godinu.

Iako su prošle sedmice i Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH donijeli odluke o privremenom finansiranju za period januar- mart 2015., odluka Federalne vlade je nevažeća sve dok je ne potvrde oba doma Parlamenta FBiH, što znači da će se i u ovom slučaju osjetiti posljedice kašnjenja formiranja Doma naroda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministri – poslanici

Ekonomski i politički analitičari ocjenjuju da probijanje rokova za formiranje kantonalnih i novog saziva Vlade FBiH otvara mogućnost i oficijelnog kolapsa kantona koji su ionako u deficitu, te u pitanje dovodi nove aranžmane s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Adis Arapović, politički analitičar, ne vjeruje da će MMF htjeti o novom aranžmanu pregovarati s aktuelnom Vladom, pogotovo što je sada čini „pola starih ministara, koji su ujedno novi federalni poslanici”.

– Ukoliko se, pak, MMF odluči na takvo što, to će značiti da će se stati s reformama. Ako MMF odluči čekati novu vlast, a s obzirom na to da se stranke koje je trebaju formirati ponašaju veoma komotno i taj proces teče sporo, onda to čekanje može značiti ubrzanje ekonomsko-socijalnog sloma FBiH, a posljedice toga neće osjetiti samoprozvane političke elite, nego budžetski korisnici – kaže Arapović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Imajući u vidu sve navedeno, jasno je da su „potopljene“ optimistične najave iz stranaka koje su potpisale sporazum o formiranju vlasti kako će taj proces biti okončan do januara.

Šest mjera

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

1. smanjenje poreznih opterećenja
2. uklanjanje prepreka zapošljavanju reformom tržišta rada koja bi povezala plaće s učinkom
3. unapređenje pokazatelja poslovanja bliže regionalnom prosjeku
4. donošenje programa oporavka preduzeća koji bi bio usredotočen na zaštitu investitora
5. borba protiv korupcije
6. snažnije poštivanje vladavine prava

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME