ANALIZA | Hoće li se nastaviti pad SDA i NES-a: Evo kako su Zeničani glasali 2020.

Podijelite vijest

Uoči sutrašnjih Općih izbora 2022. godine, koje mnogi nazivaju i historijskim za državu Bosnu i Hercegovinu, valja podsjetiti kako su građani Zenice glasali ne tako davno – prije dvije godine na Lokalnim izborima. Portal 072info donosi vam analizu na osnovu zvaničnih podataka, odnosno potvrđenih rezultata posljednjih održanih izbora u BiH 2020. godine.

Naime, najviše glasova za Gradsko vijeće Zenica osvojila je “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad” i to 18.180, Stranka demokratske akcije (SDA) 11.145, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH 3.629, A-SDA odnosno sadašnji NES tek 2.217 glasova.

ČITAJ JOŠ:  Nastavljeno suđenje u predmetu "Zenicatrans": Tužiteljica predočila dokaz kopije zapisnika sa originalnim potpisom

Kada govorimo o kandidatima navedenih stranka, ovdje su građani, također, bili itekako odlučni i podržali su Fuada Kasumovića za gradonačelnika Zenice sa 32.935 glasova. Ovo je inače najbolji rezultat za gradonačelnika Zenice, ali i procentualno najbolje ostvareni rezultat za gradonačelnika na području Federacije BiH. 

Za razliku od Kasumovića, potop su doživjeli SDA i A-SDA odnosno NES. Tako je Nezir Pivić (SDA) osvojio 11.184 glasa, a Arnel Isak kandidat A-SDA odnosno današnjeg NES-a tek 2.164 glasa.

ČITAJ JOŠ:  BHI-KF: Nema konsenzusa da HDZ bude dio vlasti u ZDK

Uzmu li se u obzir ove brojke, kao i rezultati izbora prije četiri godine, više je nego jasno kako su SDA i A-SDA odnosno NES još davno izgubile povjerenje birača u Zenici.

Hoće li se trend pada broja birača nastaviti i na ovim izborima, bit će poznato nakon sutrašnjih izbora, a da bi se takav scenario uistinu mogao dogoditi svjedoče i nikad manje posjećeni skupovi navedenih stranaka.