Portal 072info

Analiza: Kako bh. košarkaši mogu ostvariti plasman na Eurobasket?

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine jutros je iz Sarajeva otputovala za Švedsku gdje će odigrati posljednji kvalifikacioni meč za Eurobasket.

Sa bh. košarkašima u avionu nisu bili Jusuf Nurkić i kapiten Mirza Teletović.

Kako pišu sarajevski portali, Nurkić će posebnim letom preko Beča doputovati u Švedsku i priključiti se ostatku ekipe, a Teletovića je na zahtjev selektora Damira Mulaomerovića kaznio Košarkaški savez BiH, pa je njegova avionska karta stornirana.

Utakmica između Švedske i BiH igra se u srijedu.

Reprezentacija BiH ima male šanse da se kvalificira među najbolje selekcije Evrope.

Ipak, prije nego što izanaliziramo ostale grupe, valja napomenuti kako nam je za taj pothvat potrebna pobjeda u Švedskoj, nakon koje bismo imali omjer pobjeda i poraza 2-2, piše u svojoj analizi Bhbasket.ba.

Idemo po grupama.

U grupi A neprikosnovena je Belgija sa omjerom 4-0. Do kraja kvalifikacija igra sa Švicarskom kod kuće i Islandom na gostovanju. U slučaju obje pobjede, drugoplasirani tim u ovoj grupi imat će omjer 2-2, jer će im se brisati pobjede kontra Kipra.

U grupi B je uistiju komplikovana situacija. Vodeća je Holandija sa 3-1, a slijede Njemačka i Austrija sa 2-2. Njemačkoj se briše pobjeda protiv Danaca, ali i poraz. Ovdje će do kraja biti neizvijesno, jer je žrijeb takav i moguće je da tri reprezentacije okončaju s omjerom 2-2 nakon što im se izbrišu trijumfi protiv Danaca.

U Grupi D vodi Poljska sa 4-0, a nama u korist ide činjenica da su Bjelorusi i Estonci jedni druge pobjeđivali. Njihove pobjede kontra Portugala biće izbrisane. Ključ je u tome da Poljska pobijedi Bjeloruse kod kuće i Estonce u gostima. Tada bi Bjelorusi i Estonci imali omjer 1-1.

Nade ima i u grupi E, gdje Slovenija ima omjer 4-0. Nama je bitno da Slovenci savladaju Ukrajince na gostovanju i Bugare kod kuće. No, Ukrajinci imaju dvije pobjede nad Bugarima tako da i ako im se izbrišu pobjede nad Kosovom, oni već imaju dvije pobjede.

U grupi F neprikosnovena je Crna Gora, koja ima omjer 4-0. Gruzija je savladala Slovake i zbog toga je u prednosti, jer će joj se pobjede protiv Albanaca izbrisati. No, ako se dogodi čudo i Slovaci pobijede Gruziju obje reprezentacije će ostati na omjeru 1-1. Teško je vjerovati u takav rasplet.

Mađari u grupi G vode sa omjerom 4-0. Nama treba pobjeda Mađara nad Makedoncima i Makedonaca nad Britancima. U tom slučaju Britanci i Makedonci bi imali omjer 1-1.

Dakle, šanse nisu ni tako male. Treba nam pobjeda u Švedskoj i poklapanje rezultata. Sve je moguće ako vjerujemo u čuda.

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box