ANALIZA | Koliko mandata su osvojile stranke: U ZDK moguće formiranje vlasti bez SDA i NES-a

Podijelite vijest

Još uvijek se nestrpljivo iščekuju preliminarni rezultati izbora za kantone, posebno za Zeničko-dobojski kanton, a prema prvim prognozama nova vlast mogla bi biti formirana bez SDA, NES i HDZ.

Naime, prema dosadašnjim, nepotvrđenim informacijama, novu vlast mogli bi činiti BHI-KF (7), SDP (5), DF (4), NiP (2) i SBB (1). U opticaju je i Naša stranka, koja bi mogla imati jednog zastupnika i podržati vlast bez SDA.

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

S druge strane, ostaju SDA (11), NES (2), HDZ (2) i Stranka za BiH (1), što je nedovoljno da budu većina u Skupštini ZDK.

Osim Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad koja je iznenađenje izbora i trenutno ima sigurnih najmanje sedam mandata, dobar rezultat napravila je i Demokratska fronta ostvarivši mandat više nego u proteklom mandatu.

Loš rezultat prati HDZ BiH koji je imao tri zastupnika u proteklom mandatu, dok se sada grčevito bore za dva mandata.

Može se konstatovati da je zabilježen i pad NES-a, uzme li se u obzir činjenica da su u proteklom mandatu imali dva “svoja” zastupnika, a potom su im se pridružili Omer Škaljo, Samir Karahasanović i Sedmedin Amiđić. Karahasanović i Amiđić, inače, bili su i kandidati na listama NES-a na ovim izborima.

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

Zasigurno je Amra Babić iz Visokog zaslužna za dva mandata koja je osvojila Narod i Pravda, dok se može konstatovati da je Omer Škaljo očigledno doprinio lošijem rezultatu SBB-a.

Navedene prognoze trenutno su preliminarni rezultati i podaci stranaka, a svakako treba iščekivati potvrđene rezultate izbore.