r 6
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 9, 2021 @ 15:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH najavio je pokretanje pravnih procesa, a za 21. decembar, na Dan rudara, i proteste rudara. Ovo upozorenje upućeno je na adrese direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, federalnog premijera Fadila Novalića i ministra industrije, energije i rudarstva FBiH Nermina Džindića, a zbog najavljene jednostrane primjene novih pravilnika o radu i radnom učinku u rudnicima iz koncerna EPBiH, po kojima će plaće uposlenim u rudnicima biti manje za 30 posto.

NER FIT

Zatražili smo pojašnjenje od direktora Elektroprivrede BiH, Admira Andelije koji kaže da je usvajanje novih pravilnika o radu i radnom učinku precizirano sporazumom EPBiH i Sindikata od 19. maja 2021. godine, te članom 49 kolektivnog ugovora.

Dva dokumenta

– Sindikatu smo predložili izradu ta dva dokumenta, ali je sindikat nažalost, kao što je i od svega ostalog, odustao od ispunjavanja svojih obaveza. Oni smatraju da se radni učinak ne treba vrednovati, da se plata samo prima a ne zarađuje, da se plata mora primiti bez obzira kolika je proizvodnja – kaže Andelija za “Avaz”.

Dosadašnji pravilnici su, tvrdi, omogućavali da rudnici duguju svima osim radnicima, a novi će pratiti ostvarivanje plana proizvodnje.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Ako je plan proizvodnje 1,65 miliona tona godišnje, za ostvarenih 1,65 miliona isplaćuje se plata po kolektivnom ugovoru. Za manju proizvodnju plata je manja, za veću proizvodnju veća je i plata. Pravilnik je razrađen do pogona i svakog čovjeka, ali oni ne žele da se vrednuje rad. Interesuju ih samo prava, ali ne i obaveze – pojašnjava Andelija.

Dodaje da bi se novi pravilnici od 1 decembra trebali početi primjenjivati samo u Rudniku Kreka, jer je direktor rudnika zatražio njegovu hitnu primjenu.

Presuda Kantonalnog suda Tuzla

– Ako to ne uradi on će s novom godinom proglasiti stečaj u Kreki. Ako to ne bude uvedeno od prvog decembra, s prvim januarom je stečaj Kreke. Slijedeća je Zenica i Breza, oni bi trebali s novom godinom krenuti. Novi pravilnik definiše da se podijeli onoliko koliko zaradiš. Ono što nisi zaradio ne možeš ni podijeliti, jer ne postoji nigdje firma koja se bavi nekom proizvodnjom da proizvodi koliko hoće i zaradi koliko hoće – poručuje direktor EPBiH.

– Sindikat je odustao od kompletnog restruktuiranja rudnika i bit će jedini odgovoran za eventualni stečaj rudnika u koji ga oni vode. Da nisu u pravu pokazuje današnja presuda Kantonalnog suda u Tuzli, koji je stavio van snage odluku Općinskog suda. Naime, uprava Kreke je zbog izostanka proizvodnje uputila 111 uposlenika na prekid rada sa naknadom plate od 60 posto. Sindikat je uputio tužbu Općinskom sudu, a sud je usvojio i zabranio provođenje takve odluke. Rudnik Kreka se žalio Kantonalnom sudu, te je odluka Općinskog suda ukinuta, a rješenjem mu je naloženo da ponovo na ispravan način utvrdi činjenično stanje, jer sindikat ne može biti strana koja će u tome učestvovati. Može radnik pojedinačno tužiti, ali ne i sindikat koji je na sebe uzeo ulogu advokata i menadžera – ističe Andelija.

LIDER