1b8d439d320b77aeb919b3ffab36fcb7
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 2, 2021 @ 22:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Kada recimo u nekoj sarajevskoj pekari ovih dana upitate zašto su njihovi proizvodi poskupjeli i do 50 posto, dobijete spreman odgovor: “Mnogo nam je skočila cijena električne energije”.

NER FIT

Onda građanin obično ospe paljbu po Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EPBiH), poslodavci poručuju da ne mogu izdržati ovaj energetski udar, zatvarat će se mali biznisi, mladi će nastaviti odlaziti u inostranstvo… Generalni direktor ove državne kompanije Admir Andelija u razgovoru za Faktor objašnjava da ova priča ima i svoje naličje.

– Prije svega da budemo potpuno jasni, nikome, ponavljam nikome, od poslovnih subjekata struja nije poskupjela u 2021. godini. Svi ponuđeni ugovori tiču se naredne godine. Dalje, kada u kafićima, frizerskim salonima ili pekarama kao razlog za povećanje cijena njihovih usluga i proizvoda čujete “struja je poskupjela”, to nije istina. Svi koriste ovo krizno vrijeme, love u mutnom i vade se na navodno poskupljenje struje.

Sve navedene i slične djelatnosti su u sferi javnog snabdijevanja i njima cijenu struje određuje Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH – kaže Andelija.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prema njegovim riječima, od približno 27.000 privrednih subjekata u FBiH jedan mali broj njih će plaćati skuplju struju u 2022.

– U pitanju je 1.000 velikih potrošača za koje se struja nabavlja i prodaje po aktuelnom tržišnom koeficijentu jer se moramo pridržavati važećih akata Društva. Struja za takve potrošače nabavlja se na međunarodnim berzama, naša referentna je u Mađarskoj.

U skladu za zakonom, javna kompanija ne smije sklapati štetne ugovore i prodavati struju ispod tržišne cijene. Koliko će poskupjeti struja, odlučuje Vlada FBiH, a ne EPBiH. Trenutna cijena jednog megavat sata u Mađarskoj je 160 eura.

Iz kompanije ArcelorMittal Zenica žale se na poskupljenje od 125 posto, a neće da kažu da trenutno plaćaju 50 eura za megavat sat. Zašto to nisu istakli – pita se Andelija i naglašava:

– Konkretno je ova kompanija podigla cijenu svojih proizvoda od početka godine za 120 posto. Zašto nisu digli cijenu sirovina koje nabavljaju u firmama u BiH ili zašto našem građevinskom sektoru cijena čelika nije ostala na istom nivou.

LIDER