Screenshot 3 746
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Doktorica Jurić je poručila da se moramo naučiti živjeti s koronavirusom jer, kako je istaknula, ne postoje naznake da će ova situacija uskoro stati.

Doktorica Andrea Jurić, epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo koja je odigrala jednu od ključnih uloga kada je Hercegovačko-neretvanska županija bila žarište zaraze koronaviruom na prostoru Federacije BiH, kazala je za Dnevni avaz da je povećanje broja inficiranih u BiH bilo očekivano.

Podsjetila je na to kako je najavljivala da će nam se dogoditi povećan broj oboljelih nakon otvaranja granica.

”To je bio najveći rizik i to se upravo i dogodilo. Naravno, to nipošto ne znači da granice ne treba otvarati, ali to smo očekivali i očekujemo i dalje. Jer, što granica bude propusnija, to će biti nezgodno pratiti, naročito kada se normalizira zračni promet i kada u nekoliko sati u našu državu dođu turisti iz nekoliko zemalja svijeta. Dakle, teško će biti pratiti svakog od njih i još će ih teže biti izolirati”, kazala je Jurić.

Iako je jasno da virulencija, odnosno sposobnost virusa da izazove bolest, opada, te da on slabi, mutira i mijenja se, ipak se trenutno javlja u mnogo blažem obliku i samim tim se lakše širi medu populacijom.

Međutim, s druge strane, naglasila je Jurić, više je asimptomatskih slučajeva i to medu mladom populacijom.

”Osobno sam se uvjerila da su stariji građani mnogo savjesniji od mladih. Mladi vjeruju u teorije zavjere i da korona-virus ne postoji. Previše su sigurni u sebe, misle da se oni ne mogu zaraziti i kao takvi teže poštuju mjere i lakše sebe dovode u rizik”, pojasnila je Jurić.

Poručila je da se moramo naučiti živjeti s koronavirusom jer, kako je istaknula, ne postoje naznake da će ova situacija uskoro stati.

”Očekujemo mirnija razdoblja, ispresijecana skokovima oboljelih, kako zbog dolazaka turista tako i povratka naših građana iz država u kojima žive. Međutim, život ne smije stati, privreda ne smije stati i koliko ini budemo odgovorniji prema sebi i drugima, to ćemo imati manjih restrikcija”, poručila je dr. Jurić.