Portal 072info

Andrea Jurić: Mladi vjeruju u teorije zavjere i da korona-virus ne postoji

Screenshot 3 746
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Doktorica Jurić je poručila da se moramo naučiti živjeti s koronavirusom jer, kako je istaknula, ne postoje naznake da će ova situacija uskoro stati.

Doktorica Andrea Jurić, epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo koja je odigrala jednu od ključnih uloga kada je Hercegovačko-neretvanska županija bila žarište zaraze koronaviruom na prostoru Federacije BiH, kazala je za Dnevni avaz da je povećanje broja inficiranih u BiH bilo očekivano.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Podsjetila je na to kako je najavljivala da će nam se dogoditi povećan broj oboljelih nakon otvaranja granica.

”To je bio najveći rizik i to se upravo i dogodilo. Naravno, to nipošto ne znači da granice ne treba otvarati, ali to smo očekivali i očekujemo i dalje. Jer, što granica bude propusnija, to će biti nezgodno pratiti, naročito kada se normalizira zračni promet i kada u nekoliko sati u našu državu dođu turisti iz nekoliko zemalja svijeta. Dakle, teško će biti pratiti svakog od njih i još će ih teže biti izolirati”, kazala je Jurić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Iako je jasno da virulencija, odnosno sposobnost virusa da izazove bolest, opada, te da on slabi, mutira i mijenja se, ipak se trenutno javlja u mnogo blažem obliku i samim tim se lakše širi medu populacijom.

Međutim, s druge strane, naglasila je Jurić, više je asimptomatskih slučajeva i to medu mladom populacijom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

”Osobno sam se uvjerila da su stariji građani mnogo savjesniji od mladih. Mladi vjeruju u teorije zavjere i da korona-virus ne postoji. Previše su sigurni u sebe, misle da se oni ne mogu zaraziti i kao takvi teže poštuju mjere i lakše sebe dovode u rizik”, pojasnila je Jurić.

Poručila je da se moramo naučiti živjeti s koronavirusom jer, kako je istaknula, ne postoje naznake da će ova situacija uskoro stati.

”Očekujemo mirnija razdoblja, ispresijecana skokovima oboljelih, kako zbog dolazaka turista tako i povratka naših građana iz država u kojima žive. Međutim, život ne smije stati, privreda ne smije stati i koliko ini budemo odgovorniji prema sebi i drugima, to ćemo imati manjih restrikcija”, poručila je dr. Jurić.

Podijelite članak
  • 65
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Pjesma podrške Izetbegoviću: ,,Život mi nanese boli, Bakir od korone oboli”

072info.com

“Vrlo brzo moguće restriktivnije mjere, na stolu je i opcija policijskog sata”

072info.com

Radiolog: Sve što vam o koroni nisu rekli na TV-u

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6