plankovic
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 30, 2021 @ 18:25
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da otvoreni most Svilaj predstavlja još jednu poveznicu Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom i Evropskom unijom.

– Danas se nalazimo uz rijeku Savu, jednu od naših najvećih i najljepših rijeka, koja je ujedno i najdulja prirodna granica između dvije susjedne i prijateljske države, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Otvaramo još jedan most koji nas spaja, još jednu poveznicu između BiH i Hrvatske, ali i poveznicu između Evropske unije i BiH. Posebno mi je drago da je ovdje i predsjednica Evropske komisije, jer njen dolazak ovdje uistinu naglašava simboliku spajanja – kazao je Plenković.

Ističući da most simbolizira i vrijednosti koje povezuju dvije zemlje, Plenković je rekao da su ti simboli zajedništva, odgovornosti, povjerenja, međusobno poštovanje i želja da ljudi i dobra mogu da se kreću i komuniciraju bez ograničenja.

– Evropa, su uistinu vrijednosti demokratije, ljudskih prava, vladavine prava, tržišno-socijalne privrede, ali Evropa, kao što mi u Hrvatskoj sada dobro znamo nakon osam godina članstva, su i mostovi i ceste i brodovi i optički kablovi i radna mjesta i tvrtke i napredovanje i razvoj u svakom pogledu – naglasio je Plenković.

Jačanje odnosa sa BiH

Predsjednik Vlade Hrvatske je dalje naveo da svi danas moraju biti zadovoljni realiziranim projektom koji je plod zajedničke saradnje i finansijske pomoći evropskih institucija.

Najavio je za iduću godinu završetak i mosta kod Gradiške, a to znači da se narodi i ekonomije povezuju jačanjem infrastrukturnih veza.

– Posebna vrijednost ovog projekta, vrijednog 22,3 miliona eura, je taj što se nalazi na međunarodnom Koridoru 5C – rekao je Plenković i dodao da će po završetku koridora biti jasna i prava vrijednost mosta Svilaj.

Plenković je naglasio da želi ovu prigodu iskoristiti za jačanje odnosa sa BIH.

– Imamo hiljadu kilometara dugu granicu koja nas ne razdvaja, nego povezuje. Rekao sam puno puta da Hrvatska neće nikada dizati nikakvu živu prema BiH. To radimo s punim uvjerenjem jer znamo koliko je bitno da budemo povezani i koliko takve fizičke prepreke mogu negativno uticati na odnose između naših naroda. Međutim, to ne znači da nećemo sarađivati u borbi protiv nezakonitih migracija i na drugim poljima – poručio je Plenković.

Izmjena Izbornog zakona

Podsjetivši da će naredne sedmice biti održan samit lidera država Evropske unije i zapadnog Balkana, Plenković je ukazao da je to prilika da se na stol stave svi aspekti daljnjeg paketa ekonomske i infrastrukturne pomoći zemljama regije, ali i prilika da se pošalje snažna poruka da je proces proširenja Evropske unije živ i da traje.

Istakao je da je neophodno nastaviti graditi i međusobno povjerenje, ali da je ono moguće samo ako su sva tri konstitutivna naroda u BiH uistinu ravnopravna.

– To znači poštivanje onog što je dogovoreno u dejtonsko-pariškom mirovnom sporazumu na konceptu jedne države, dva entiteta i tri ravnopravna naroda, kao i svih drugih u BiH. Stoga se mi zalažemo i podržavamo napore svih političkih stranaka i institucija u BiH da se iznađe rješenje o izmjenama Izbornog zakona koje u budućnosti neće dovoditi Hrvate, kao najmalobrojniji narod, u situaciju da nemaju svog legitimnog predstavnika u najvišim institucijama BiH. To govorim kao veliki zagovornik i prijatelj BiH – kazao je Plenković.

Također je rekao da je Hrvatska bila i ostala snažna podrška Bosni i Hercegovini na putu integracija u Evropsku uniju te je najavio da će nastaviti pomagati i u vezi vakcina protiv koronavirusa, ekonomskih ulaganja i drugih oblasti.

– Zajedničke vrijednosti, povjerenje i pomirenje su ona temeljna načela koja nas okupljaju i na kojima ćemo dati svoj doprinos i kao susjedna i prijateljska zemlja i kao članica Evropske unije – zaključio je Plenković.

LIDER