AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava

Android je vjerojatno dosegnuo svoj vrhunac, objavio je Strategy Analytics u svom najnovijem izvještaju o stanju na tržištu mobilnih operativnih sustava, a prenosi WJS. Prema njihovim podacima, vrhunac se zapravo dogodio u drugom kvartalu, kada je ovaj operativni sustav zauzimao 85% tržišta, da bi u trećem opao za 1% i sada zauzima 84% udjela.

Apple je sa svojim iOS-om istovremeno zauzeo udio od 12%, dok je Microsoftov Windows Phone ostao na 3%. Četvrti je BlackBerry s otprilike 1% tržišnog udjela. Kad su u pitanju proizvođači, Samsung je i dalje vodeći s 25% udjela na tržištu što ipak predstavlja pad u odnosu na prethodnu godinu kada je zauzimao 35% tržišta.

Svakim novim kvartalom vidljivo je novo smanjenje udjela vodećih proizvođača u korist jeftinije konkurencije iz Kine. Za sada je teško predvidjeti hoće li se ovaj trend nastaviti, no činjenica je da su kineski proizvođači u vrlo kratkom vremenu evoluirali i brzo se prilagodili zahtjevima tržišta, pritiskajući pritom Samsung i ostale poznatije brandove koji će uskoro morati naći dodatni način da zadrže postojeći tržišni udio, prenosi Mob.hr.