Android polako umire? Generacija Z više preferira iPhone

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Iako Apple svake godine poskupljuje svoje mobitele, popularnost im svakako ne pada, osobito među mladima. Naime, pripadnici Generacije Z, odnosno oni rođeni od kraja 1990-ih pa do početka 2010-ih, više preferiraju koristiti iPhone nego Android mobitele.

Drže se iPhonea k’o ‘pijan plota’

Prema najnovijim podacima koje je objavila tvrtka Attein, 34 posto svih korisnika iPhonea u SAD-u pripada Generaciji Z. S druge strane, svega 10 posto „zoomera“  u toj zemlji koristi Samsungove mobitele. Kako prenosi Financial Times, upravo bi taj svojevrsni boom među mladima mogao biti razlog zašto je Apple povećao svoj tržišni udio u SAD-u s 35 posto u 2019., na više od 50 posto u 2022. godini.

Sličan trend primjetan je i u Europi, gdje čak 83 posto korisnika iPhonea mlađih od 25 godina kaže da će ga sigurno nastaviti koristiti. Za usporedbu, postotak korisnika Androida iste dobi koji planiraju nastaviti koristiti mobitele s tim operativnim sustavom, bio je upola manji. Dakle, može se zaključiti da Android uz mlađe generacije polako, ali sigurno – umire.

U tome svakako pripomažu i raznorazni internetski trendovi, koji se u neku ruku „izruguju“ korisnicima Androida. Na primjer, nije teško naići na TikToku na sadržaj u kojem djevojke daju lošije ocjene dečkima koji nemaju iPhone ili pak izrazito pikselaste i mutne videozapise uz koje stoji natpis „kad koristiš Android“ i slično.

‘Zlostavljanje zelenim balončićima’

Financial Times čak navodi da pripadnici generacije Z u SAD-u izbjegavaju Android i zbog nedostatka iMessagea. Nekipoprilično ozbiljno doživljavaju plave i zelene „oblačiće“ kad si šalju poruke, pa je tako prošlogodišnje istraživanje The Wall Street Journala pokazalo da Appleov sustav poruka zapravo diskriminira korisnike Androida te utječe na njihovo mentalno zdravlje.

Viši potpredsjednik Googlea, Hiroshi Lockheimer, optužio je tada Apple za „zlostavljanje zelenim balončićima“, a nedugo nakon toga se na iMessage okomio i izvršni direktor Mete, Mark Zuckerberg, ističući kako je WhatsApp daleko privatniji i sigurniji.

„WhatsApp je daleko privatniji i sigurniji od iMessagea, s end-to-end enkripcijom koja radi na iPhoneu i Androidu, uključujući i grupne razgovore. Na WhatsAppu možete postaviti i da sve nove poruke nestanu klikom na gumb, a prošle smo godine uveli i end-to-end kriptirane sigurnosne kopije. Sve ono što iMessage još uvijek nema“, napisao je Zuckerberg na svom Instagramu u listopadu 2022. godine.