Portal 072info

Android savjeti koje morate znati

DSC_9396-1024_large_verge_medium_landscape
Savjeti kako da produžite trajanje baterije, da zaštitite svoj Android, pratite i ograničite potrošnju baterije – imamo ih sve!

Pravih savjeta za bolje iskorišćenje Android uređaja nikad nije dosta, a ovog puta donosimo vam pet takvih, odgovarajućih za sve tipove Androida, uključujući tablete, pametne telefone, povoljne i skupe modele. Nemojte oklijevati da prihvatite ove savjete, jer ćete ih lako primjeniti, a omogućiće vam da duže i bolje koristite svoj Android uređaj.

Koristite napredna podešavanja Wi-Fi veze

Često ste u potrazi za hotspotom? Dobro bi vam došlo da vas smartfon ili tablet obavijesti o tome kad je hotspot u blizini? Želite da izbjegnete veze slabijeg kvaliteta ili da optimizujere korišćenje baterije dok je Wi-Fi uključen? Ili vas jednostavno zanima vaša MAC adresa?

Odgovore na sva ta pitanja, i još poneka, naći ćete u meniju za napredne postavke Wi-Fi veze (Advanced Wi-Fi Settings). Kucnite na Wi-Fi u meniju podešavanja telefona (ne u dijelu gdje ga uključujete ili isključujete), pa otvorite meni u donjem desnom uglu sa tri tačke.

Pratite mobilni saobraćaj/Wi-Fi/korišćenje baterije i statistiku procesa

Provjeravate li nekad koliko podataka vaše aplikacije troše? Otvorite Settings, pa Data Usage kako biste mogli da vidite šta to sve aplikacije koristite. Tapnite na neku od njih za više informacija, koje će vam konačno “otvoriti oči” i saopštiti vam da su pojedine aplikacije, što se korišćenja internet saobraćaja tiče, izuzetno proždrljive. Možete uključiti i statistiku za Wi-Fi, pomoću menija u gornjem desnom uglu, gdje možete i ograničiti pozadinske podatke.

Znate li kako možete da pristupite statistici za razvojne programere? Pogledajte pod Developer Options u glavnom meniju Settings. Zatim potražite Process Stats i pratite šta se tu događa. Možda natrčite na nešto zanimljivo i informativno.

Isto tako, otvorite Settings, pa Battery i provjerite koji procesi ili aplikacije crpe najviše energije vaše dražesne baterije. Hoćete neki dodatni savjet i ovdje – kad ne vidite Media Server ili Google Play Services visoko na listi, imate sreće!

Izvještaji o lokaciji

Kad smo već kod potrošnje baterije, znate li da vam je Location Reporting dobrano iscrpljuje, ako ga ostavite uključenim? Ako ne koristite stalno Googleove usluge koje traže lokacijske podatke, kao što je Now ili igre poput Ingressa, isključite tu opciju. Ako vam je baš, baš neophodna, barem je aktivirajte u štedljivom modu rada.

 

Enkripcija telefona i zaključavanje SIM kartice
Što sigurniji, na nejakom Androidu što se sigurnosti tiče – to bolje, pa iskoristite sve što vam se nudi! Zašto ne biste postavili lozinku za pristup kartici ili enkripcijom zaštitili svoj uređaj u potpunosti? Tako barem možete eventualnim lopovima uskratiti pristup gotovo svim privatnim podacima.

Takođe, možete aktivirati i instalirati Android Device Manager, a ne zaboravite da zaključate i početni ekran, na neki od nekoliko načina, koje Android nudi. Sve opcije su u meniju Settings, pa Security, piše TPortal, prenoseći Android Pit.

Android Device Manager omogućava vam da lako i brzo odredite položaj zaturenog ili ukradenog telefona, da ga pozovete, zaključate i izbrišete podatke s njega.

Isključite NFC

Zaista je vrlo praktično prebacivati fajlove i multimediju bežičnim putem, pomoću NFC tehnologije. Ipak, razmislite na trenutak – koliko često to zaista i koristite? Ako nemate Googlov Wallet i aplikacije u kojima ga možete koristiti (u šta čisto sumnjamo, takav je region), NFC ćete koristiti tu i tamo u najboljem slučaju. Zato ga isključite. Bez problema ga možete ponovno uključiti kad vam zatreba, a do tada neka prestane da cijedi bateriju bez veze. Otvorite Settings, pa More i otkačite kućicu pored koje stoji NFC. To je to.

Imate bežične slušalice sa NFC-om ili neki drugi “komad” dodatne opremesa tim modom uparivanja? U tom slučaju neka ga, neka ostane uključen, ima smisla 🙂OK, šta je NFC?

Zahvaljujući naprednoj NFC (Near Field Communication) tehnologiji, koja omogućuje komunikaciju uređaja na veoma malim udaljenostima od svega nekoliko centimetara ili dodirom uređaja o uređaj, stičemo utisak da se nalazimo u nekom od futurističkih filmova – uskoro ćemo samo jednim dodirom naš pametni telefon moći da iskoristimo umjesto platne kartice, da otključamo auto ili stan, odštampamo sliku, preuzmemo podatke sa drugog telefona… mogućnosti su neograničene, ali još uvijek nisu maksimalno iskorišćene.

Podijelite članak