Angažovali advokata: “Obavljali smo vjersku dužnost na javnoj površini na Trebeviću. Policija je bila gruba”

fcee76c6a6274c06aa2adab4892f26ce
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dan nakon događaja koji je brzinom munje odjeknuo u javnosti putem društvenih mreža i web portala, odlučili smo pozvati pred kameru glavne aktere iz priče te ih upitati za detalj više.

Radi se o dvojici pripadnika islamske vjeroispovijesti koji su kažnjeni od strane policijskog službenika iz entiteta RS zbog toga što ih je neko prijavio policiji jer su obavljali vjersku dužnost (na javnoj površini).

– Moj prijatelj i ja i više od dvadesetero djece otišli smo na zajednički izlet na Trebević. U 12 sati smo obavili podne namaz na javnoj površini vodeći računa da nikome pri tome ne smetamo. Nakon namaza krenuli smo kući, a dva policijska službenika su nas presrela i počela legitimisati – rekao nam je sagovornik

“Policijski službenici su izdvojili mene i mog prijatelja Semira Vatrića, profesora teologije. Pitali smo zašto nas legitimišete, na šta smo dobili veoma iznenađujući i bezobrazan odgovor: “Nepristojno ponašanje – obavljanje namaza” kao što stoji i u prekršajnom nalogu koji ćemo prikazati. Jedan od policijskih službenika je rekao da je to na njihovoj teritoriji zabranjeno” – kazali su nam naši sagovornici pred sniamnje.

Obojica sagovornika naveli su nam prije razgovora, a i u samom razgovoru da su policijskim službenicima objasnili kako se činom izdavanja kaznenog novčanog naloga narušavaju njihova građanska prava. Šta se zapravo dogodilo na Trebeviću pogledajte u Facebook objavi jednog od dvojice naših sagovornika. Za čitanje objave klknite na OVAJ LINK.

Ostatak priče možete preslušati u video razgovoru našeg novinara, pred kameru Sourcea su stali Bajro Čavčić i Semir Vatrić.

Video pogledajte OVDJE