Angela Merkel: Ispravno je što se Izrael brani

angela merkel 320490 750x500 1
German Chancellor Angela Merkel gives a press conference on March 11, 2020 in Berlin to comment on the situation of the spread of the novel coronavirus in the country. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Angela Merkel, njemačka kancelarka istakla je pravo Izraela na samoobranu ali je rekla kako, u svrhu poticanja primirja, svakako treba razgovarati i s palestinskom islamističkom skupinom Hamasom, koja je na vlasti u Pojasu Gaze.

– Naravno da i Hamas u nekom obliku mora biti uključen u razgovore, bez njih nema primirja – rekla je Merkel na 23. evropskom forumu javnog servisa Westdeutsche Rundfunk u Kelnu. 

Ona je rekla kako Evropska unija kroz transatlantsku saradnju želi pridonijeti da se stvori situacija koja bi omogućila primirje. 

Njemačka podržava Izrael

Merkel je kazala kako su Egipat i ostale arapske zemlje važne u ovom procesu zbog toga što raspolažu odgovarajućim kanalima preko kojih je moguće ostvariti kontakt s Hamasom, kojeg EU tretira kao terorističku organizaciju. Ona je međutim još jednom istakla pravo Izraela na samoobranu.

– Mi čvrsto podržavamo pravo Izraela na samoobranu. I ispravno je što se Izrael masivno brani od napada – rekla je njemačka kancelarka koja je istovremeno napala i antisemitske ispade tijekom prosvjeda proteklih dana.

Obustava napada

– Kada se prosvjeduje ispred sinagoga, kada se spaljuju zastave i kada se jasno daje do znanja da se ne radi o političkom prosvjedu nego o Židovima općenito, onda tu nema mjesta za toleriranje – rekla je Merkel.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas boravi u Izraelu i Palestinskim područjima, gdje vodi razgovore s obje strane s ciljem postizanja obustave napada. On je prvi visoki europski dužnosnik koji je posjetio regiju od početka eskalacije nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

– Sve što radimo mora se gledati u kontekstu napora Amerikanaca i drugih europskih zemalja, sami nećemo biti odlučujući čimbenik – upozorila je Merkel.