merkel
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 14, 2021 @ 9:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu sve nevakcinisane Njemce da se vakcinišu što je prije moguće, jer bilježe rekordne stope zaraženih i preminulih.

NER FIT

– Ako budemo zajedno, ako razmišljamo o zaštiti sebe i brizi za druge, možemo spasiti našu zemlju ove zime – rekla je Merkel.

Porast broja zaraženih

Ipak, kancelarka je upozorila da su “pred nama veoma teške nedjelje”.

Njemački centar za kontrolu bolesti saopćio je da se stopa zaraze u zemlji popela na 277,4 nova slučaja na 100.000 stanovnika tokom sedam dana, u odnosu na 263,7 prethodnog dana.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Institut “Robert Koch” prijavio je 45.081 novu infekciju, dva dana nakon što je dnevni ukupan broj prvi put premašio 50.000. Registrovano je još 228 smrtnih slučajeva od COVID-19, ukupno od početka pandemije 97.617. Iako stopa zaraze još nije tako visoka kao u nekim drugim evropskim zemljama, porast u Njemačkoj pokrenuo je alarm.

Odlazeća kancelarka Merkel planira se sljedeće sedmice sastati sa 16 guvernera država kako bi koordinirali mjere širom zemlje, a parlament razmatra zakon koji bi pružio novi pravni okvir za ograničenja tokom zime.

Veliki broj pacijenata na odjelima intenzivne njege

Njemački časopis “Der Spiegel” objavio je da vojska želi mobilizirati do 12.000 vojnika do Božića kako bi pomogli u pretrpanim bolnicama, podržali napore vakcinacije i testiranja u staračkim domovima te pomogli zdravstvenim uredima u praćenju kontakta zaraženih ljudi kako bi obuzdali virus.

Nekoliko bolnica u teško pogođenim istočnim državama Saksoniji i Tiringiji, kao i u Bavarskoj, već je počelo da prebacuje pacijente intenzivne njege u druge regione, javila je njemačka novinska agencija dpa.

Odgođene su i planirane operacije kako bi se medicinsko osoblje ponovo moglo fokusirati na pacijente s COVID-19.

Merkel je izrazila zabrinutost zbog velikog broja pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu i porasta broja umrlih – posebno u regijama s niskom stopom vakcinacije.

– Razmislite o tome ponovo – rekla je Merkel onima koji se još nisu vakcinisali.

Djeca mlađa od 12 godina, koja se još ne mogu vakcinisati u Njemačkoj, među najteže su pogođenom grupom.

LIDER