Angela Merkel razmatra uvođenje najstrožijeg lockdowna u Njemačkoj

Screenshot 1 2387 10

Njemačka kancelarka Angela Merkel razmatra uvođenje najstrožijeg lockdowna do sada koji bi uključivao potpuno zatvaranje države.

Razmatranje ove odluke dolazi nakon pogoršanja epidemiološke situacije kada je u četvrtak zabilježen rekordan broj preminulih od posljedica koronavirusa na dnevnom nivou uprkos strogim mjerama koje su već na snazi u ovoj državi.

Institut Robert Koch (RKI), glavna vladina agencija za kontrolu bolesti, objavila je da su u posljednja 24 sata preminule 1.244 osobe od posljedica zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj umrlih do sada popeo na 43.881. Prethodno je zemlja 8. januara zabilježila najveći broj smrtnih slučajeva kada je umrlo 1.188 pacijenata.

I broj zaraženih na dnevnom nivou je porastao za 25.164 te je ukupan broj zaraženih u Njemačkoj 1.978.590.

Zvaničnici su i dalje zabrinuti zbog postojanja mogućnosti da manji broj testiranja zbog novogodišnjih praznika zapravo ne daje pravu sliku razmjera zaraze.

U Njemačkoj su već zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne životne namirnice, kao i barovi, restorani, te ostali ugostiteljski objekti. Onemogućeni su i sadržaji za zabavu i kulturu, uz mjere koje su od uvođenja početkom novembra postepeno pojačavane.

Mjere, koje također predviđaju da jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba koja mu ne pripada, trebale bi ostati na snazi najmanje do kraja januara. Kancelarka Merkel i drugi članovi vlade već su, međutim, upozorili da bi mjere mogle biti produžene i nakon januara.

Očekuje se da će njemačka kancelarka 25. januara, na sastanku sa premijerima 16 saveznih pokrajina, razmotriti sljedeće korake u borbi s pandemijom, piše njemački Bild.

Prethodni članakOblačan i hladan vikend, temperature u nedjelju i do -11 stepeni
Sljedeći članakTeška godina pred bankarskim sektorom, istekom moratorija eksplodirat će udio loših kredita