Anisa Kadrić iz Žepča terapijom hidžame otklanja bolove u tijelu

Screenshot 11 168

Anisa Kadrić iz Žepča s adresom u Tuzli certificirani je terapeut hidžame.

Iako je diplomirala sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ova tridesettrogodišnjakinja odlučila se posvetiti neformalnom obrazovanju završivši kurs hidžame.

U razgovoru za Fenu kaže da se ideja da počne raditi tretmane javila kada je i sama osjetila olakšanje zahvaljujući hidžami. Ovaj tretman se koristi u svrhu detoksikacije organizma, otklanjanja odumrlih stanica krvi, bolova u predjelu leđa, nogu, glavobolje, a također popravlja opće stanje organizma i imuniteta.

-Hidžama je vrsta terapije koja potiče od poslanika Muhammeda a. s., na arapskom znači izvlačenje ili isisavanje – kaže Kadrić.

Prije tretmana je važno obaviti razgovor sa osobom koja želi da se podvrgne ovoj terapiji, te imati uvid u njeno zdravstveno stanje, jer postoje određena oboljenja kod kojih se, kako je kazala, ne preporučuje.

Kadrić pojašnjava da se prvobitno izvrši dezinfekcija površine tijela na kojoj će se tretman raditi, zatim se postavljaju čašice za hidžamu, te se nekoliko minuta prati boja i izgled kože, koja se nalazi ispod čašice. Na koži se prave mali rezovi, koji su površinski i bezbolni. Čašice se zatim vraćaju na isto mjesto, a nečisti sadržaj iz tijela izlazi na površinu, dok se ne zaustavi, nakon čega se čašice skidaju i tretman je završen.

Najčešći razlozi za podvrgavanje ovom tretmanu su bolovi u leđima, glavobolje, problemi sa radom štitne žlijezde, konstantni umor, stres, problemi sa probavom, alergije i osipi.

Hidžama se najčešće radi na leđima, ali može i na drugim dijelovima tijela.

Efekat ovog tretmana, ističe Kadrić, neke osobe mogu osjetiti odmah, a olakšanje nekada dolazi nakon 24 sata ili poslije nekoliko dana. Tretman traje do 35 minuta, nakon čega terapeut daje preporuku za ishranu i kada je potrebno ponovo raditi hidžamu, ukoliko se tretira određeno bolno područje.

Kadrić napominje da je donja dobna granica za tretman hidžame spolna zrelost osobe, a gornja granica nije okarakterisana.

Tretman se ne preporučuje trudnicama, hemofiličarima, osobama teško iscrpljenim od bolesti i osobama koje boluju od karcinoma, kao ni za vrijeme menstrualnog ciklusa.

Fena

Prethodni članakZeničanin Hanad Džehverović: U „Zvezdama Granda“ osjećam se kao kod kuće
Sljedeći članakFikret Hodžić, dok čeka početak suđenja: Neka vas prati misao da za pravedan cilj slabiji uvijek pobijedi jačega