skola
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Nova školska godina danas počinje danas u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom kantonu te Kantonu Sarajevo, a učenici će nakon dugo vremena i brojnih kombinovanih modela danas konačno sjesti u školske klupe.

FIXGEHALT

Iako su i roditelji i učenici početak školske godien dočekali u neizvjesnosti kako će se odvijati nastava, odluka je da se u svim kantonima nastava odvija standardno, kao i prije pandemije, ali uz obavezu maksimalnog poštivanja svih epidemioloških mjera.

Tako će učenici nakon godinu i po dana kombinovanog modela školovanja, nastave na daljinu i brojnih poteškoća i za učenike i za nastavnike, a smijeh i graja će ispuniti do sada prazne školske prostore.

Kontinuirano će se pratiti epidemiološka situacija, na osnovu koje će se donositi potrebne odluke, a nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja su spremna i na druge modele, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, saopćilo je jučer Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

LIDER

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je i ove godine potpisalo ugovore o finansiranju/sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja koja su dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola sa područja svog kantona.

Kantonalna ministarstva su dužna udžbenike nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, koji, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti štampani u BiH. Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Također, ukoliko kantonalno ministarstvo, iz bilo kojih razloga, ne realizira nabavku udžbenika, obavezno je vratiti sredstva.

Federalno ministarstvo smatra da je ovaj projekt od velikog značaja i za djecu i za roditelje, s obzirom da će besplatni udžbenici finansijski rasteretiti roditelje, a djeci omogućiti kvalitetnije i dostupnije obrazovanje.

U svrhu (su)finansiranja nabavke besplatnih udžbenika za učenike šestih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, i to prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u Budžetu FBiH za 2021. godinu osiguralo ukupno 450.000 KM.

Od ovog iznosa, Unsko-sanskom kantonu je dodijeljeno 45.360 KM, Posavskom 7.830 KM, Tuzlanskom 93.735 KM, Zeničko-dobojskom 74.250 KM, Bosansko-podrinjskom 8.415,00 KM, Srednjobosanskom 49.770 KM, Hercegovačko-neretvanskom 42.210 KM, Zapadnohercegovačkom 18.765 KM, Sarajevskom 94.770 KM i Kantonu 10 iznos od 14.895 KM.

U Unsko-sanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom kantonu i Kantonu 10 školska godina počet će naredne sedmice, odnosno 6. septembra 2021. godine.