Portal 072info

Antalija je najbrže rastuća svjetska turistička destinacija

Samo dva sata avionskog leta do ovozemaljskog dženeta (raja-op.a.)- najkraći bi bio opis osjećanja i doživljaja Antalijske rivijere iz ugla vašeg reportera koji je s grupom bh. novinara, u organizaciji sarajevske turističke agencije „Fibula“, boravio i ove godine na osmodnevnom studijskom putovanju u ovom turskom ljetovalištu.

Gost je na prvom mjestu

Kako zbog same klime, geografskog položaja, fantastičnih hotela te drugih turističkih sadržaja koji su i bili predmetom naše posjete, ali iznad svega ljubaznih domaćih ljudi kojima smo bili okruženi na svakom koraku, sa sigurnošću vam možemo posvjedočiti kako se, izabrete li ovu destinaciju, nigdje nećete bolje osjećati u ulozi gosta.

Naprosto, impresivno nam je bilo i promatrati transformaciju ovih, inače rođenih trgovaca, koji će se u gradu do iznemoglosti s vama nadmetati oko cijene nekog proizvoda te vas vući i za ruku ili vam nuditi digitron da sami upišete cijenu koju ste spremni platiti- samo da kod njih pazarite, do ljubaznih ugostiteljskih radnika.

U svim će vam hotelima i u svakom trenutku diskretno dati do znanja da su i onu tu, ali samo zbog vas. Gost je samo gost, a sve njegove potrebe i probleme rješavaju, ako ih uopće i ima, ljubazni domaćini.

–Antalijska rivijera ima oko 1.500 hotela, a svake se godine sagradi 15- ak novih hotela i resorta. Najbrža smo rastuća turistička destinacija u svijetu- ponosno ističe mladi Serdar Goktepe, šef prodaje „Ela Quality Resorta“ iz Beleka, inače najatraktivnije destinacije ove rivijere. Goktepe ima samo 29 godina, školovao se na Univerzitetu u Antaliji, a u njegovim riječima krije se i razlog uspjeha turskog turizma, ali i privrede uopće. Turska je privreda među 10 najrazvijenijih u svijetu, a prije nekoliko dana su objavili nove podatke o rastu.

Mladi menadžeri vode hotele

– Svake tri do četiri godine mijenjaju se menadžmenti hotela, jer na mlađima svijet ostaje. Mlađi donose svoje, svježe ideje, tako potrebne za rast posla- kaže Goktepe. On dodaje kako su turistički radnici, nakon prošlogodišnje sezone, koja je zbog političkih trzavica bila nešto slabija, izuzetno zadovoljni početkom ove sezone. Vratili su se i bogati Rusi te okupirali tamošnja ljetovališta, ali, kaže Goktepe, iz prošlogodišnje krize izvukli su i pouku.

Sada su se okrenuli i animiranju gostiju iz balkanskih zemalja. Posebno je sretan što je bio domaćin bh. novinarima, a raduje se i svakom, budućem gostu iz naše zemlje. – Selamim (pozdravljam-op.a.) našu braću i prijatelje iz Bosne i Hercegovine te ih pozivam da budu naši gosti. Da im ukažemo gostoprimstvo- poručuje Goktepe. Belek je, uz Antaliju, jedino mjesto gdje su tokom cijele godine otvoreni hoteli, jer im u zimskom periodu na pripreme stižu poznati evropski i svjetski nogometni klubovi.

Belek je svojevremeno bio i domaćin NATO samita, a 2015. godine i skupa G20, odnosno državnika najrazvijenijih svjetskih zemalja. Domaćini su nam ponosno pokazali i krevet na kojem je tom prilikom spavao bivši američki predsjednik Barack Obama. Najluksuzniji hoteli iamju i vlastite helikoptere za svoje goste te, na radost djece i odraslih, i egzotične životinje.

Belek najluksuznija destinacija

Kako se za svakog gosta natječu hoteli, tako i sami gradovi ove rivijere nastoje podići svoju infrastrukturu na viši nivo. Belek je najluksuzniji, a za poziciju broj dva natječu se Side i Lara. Side je mali gradić u kojem možete posjetiti i ostatke antičkog grada iz 2. vijeka. Posebno je impresivan grčko-rimski amfiteatar Aspendos, u kojem smo prošle godine gledali Anadolske vatre, baletno-muzički spektakl kojim se dočarava nastanak i razvoj turskog društva kroz historiju.

Alanja je najudaljenije mjesto ove rivijere- od Antalije i aerodroma je udaljena oko 130 kilometara ili dva sata vožnje autobusom. Poznata je, između ostalog, i po plantažama banana, za koje tvrde da su najukusnije. Tri kilomeatra duga Kleopatrina pješčana plaža te Ataturkova plaža, koju je nemoguće i pregledati, također su važna obilježja ovog grada, u kojem ima i dosta hotela nešto niže kategorije, ali također sa all inclusive uslugom. „Crvena kula“, koja je sagrađena od cigle, također je poznato obilježje Alanje, koja je najbogatija diskotekama i samim tim najviše interesantna mladim. Posebno je bilo zanimljivo krstarenje na koje smo krenuli iz luke u Alanji te tokom kojeg smo u moru mogli vidjeti i pirane.

Za one koji žele miris i hladovinu borovine, pravi izbor je Kemer, nekada malo ribarsko mjesto od 25.000 stanovnika. Kao i sva mjesta ove rivijere, Kemer je zadnjih 10- ak godina doživio pravi turistilčki bum. Pogled na Kemer najbolji je s 2.366 metara visokog Tahtalija na planini Taurus ili na grčkom Toros, do kojeg se može stići samo sedmominutnom vožnjom žičarom, a što je također velika atrakcija.

Kemer i Lara za bh. turiste

Antalija je, osim što je najveći grad (oko dva miliona stanovnika-op.a.), također zanimljiva destinacija za odmor. Dom je i poznatog akvarijuma u kojem se nalazi oko 10.000 ribljih vrsta i morskih životinja iz cijelog svijeta, koje, između ostalog, plivaju i kroz olupinu italijanskog ratnog aviona, koji se srušio 1943. godine u Sredozemno more. Antalijski akvarijum je drugi po veličini u Evropi, a peti u svijetu. Prostire na 30.000 kvadratnih metara, ali je sa 131 metar dugim i tri metra širokim tunelom, najduži tunel u svijetu.

– Antalijska rivijera sastoji se iz šest oblasti. Mi smo u sklopu naše info-ture obišli Alanju, Side, Belek, Kemer, Antaliju i Lara Kundu. Naši turisti iz BiH, Makedonije i Srbije najviše vole da putuju u Tursku, jer su jeftini aranžmani i nude dobru uslugu. Najviše dolaze u Laru i Kemer, jer su najbliži aerodromu u Antaliji i najbolje za porodice s djecom- ističe naš vodič na ovom putovanju Fatmir Mušina, inače Novopazarac. Mušina dodaje kako gosti ove rivijere ne moraju razmišljati o dodatnim troškovima, jer sve je uračunato u cijenu aranžmana. Ove su godine i cijene nešto niže nego prošle.

Mušina ističe i kako sve svoje goste preuzimaju na aerodromu te ih autousima razvoze do njihovih odredišta, ali ih gosti u svakom trenutku mogu pozvati. Njihov im je regionalni vodič na usluzi za bilo kakvu pomoć. „Fibula“, kaže, u Antalijskoj oblasti ima 60 vodiča, koji brinu o gostima iz Srbije, BiH, Makedonije, Kosova, Crne Gore, Albanije i Rumunije.

Naša riječ/Vehid Begunić

Podijelite članak