Portal 072info

Antitijela protiv korone opala među Britancima tokom ljeta

Screenshot 4 966
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Antitijela protiv koronavirusa rapidno su opala među Britancima tokom ljeta, pokazala je najnovija studija Kraljevskog koledža u Londonu. Rezultati ove studije ukazuju na to da zaštita od koronavirusa traje možda i kraće nego što se mislilo i pisalo ranije.

Naučnici na Kraljevskom koledžu u Londonu pratili su količine antitijela među Britancima još od prvog vala koronavirusa koji se desio u martu i aprilu.

Londonska studija pokazala je i da je prisustvo antitijela u ljudskom organizmu palo sa šest procenata pri kraju juna na samo 4,4 u septembru, prenosi Reuters.

To objašnjava smanjenje imuniteta populacije prethodnih sedmica, nakon čega je došlo do drastičnog porasta novozaraženih Britanaca.

Iako je pitanje imuniteta na koronavirus kompleksno i još neistraženo područje, poznato je, kažu stručnjaci, da T ćelije, kao i B ćelije, mogu pomoći u brzom stvaranju antitijela, ukoliko dođe do ponovnog izlaganja koronavirusa kod ljudi koji su već prebolovali ovaj virus.

“Vidimo da opadaju antitijela, koja su vrlo bitna kada je riječ o zaštiti. Dobra vakcina bi mogla da bude bolja od prirodnog imuniteta”, kazala je Wendy Barclay, šef Odsjeka za infektivne bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Prema ovom istraživanju, oni kojima je COVID-19 potvrđen PCR testom imali su manje izražen pad antitijela u odnosu na ljude koji su bili asimptomatski i nisu bili svjesni svoje infekcije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Obavezno nošenje maski i ograničeno kretanje u FBiH na snazi i narednih 14 dana

Portal 072info

Evo kada kreće vakcinacija protiv gripe u FBiH

Portal 072info

Zdravstveni radnici na izmaku snaga, neophodna nova zapošljavanja

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME