Antonov AN 124 opet u Sarajevu

Antonov AN 124 opet u Sarajevu

rsz_130415antonov-u-sarajevu-08

Po drugi put na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u jutarnjim satima je sletio jedan od najvećih transportnih aviona na svijetu, pod nazivom Antonov AN 124.

Jutros je ukrajinski Ruslan došao po vozila i opremu koju su snage Ujedinjenog Kraljevstva koristile u EUFOR-ovoj vježbi “Brzi odgovor”.

Podsjećanja radi, ovaj Antonov AN 124 prvi put je na Sarajevski aerodrom sletio 16. aprila 2013. godine i time izazvao veliku pažnju od strane medija, ali i stanovnika, obzirom da avion ovolikih dimenzija nikada prije nije sletio na pistu aerodroma u Sarajevu. 

Tog dana, u Sarajevo je dopremio 15 automobila i veliku količinu opreme koju su snage Ujedinjenog Kraljevstva, raspoređene u našoj zemlji, koristile u vojno-pokaznoj vježbi “Brzi odgovor”, koja je trajala sve do 28. aprila.

Tada su trupe EUFOR-a i Oružane snage Bosne i Hercegovine u sklopu ove vježbe demonstrirale spremnost djelovanja u slučaju kriznih situacija.

Za one koji nisu znali, Antonov AN 124 je drugi najveći teretni avion na svijetu, nakon AN 225. Težak je čak 175 tona, a može ponijeti i 80 tona tereta. Inače se koristi za strateški prijevoz tereta koji ne može biti isporučen u manjim avionima i kojima je potrebna sila kao što je ovaj avion. Za slijetanje aviona impresivne veličine, uposlenici Sarajevskog aerodroma morali su izvršiti posebne pripreme piste i manevarskih površina, da bi bez problema ova velika mašina mogla da sleti bez problema.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE