Aparate postavili još 2011. godine, a naplata parkinga počinje tek narednog mjeseca

mostar parking fena
Podijelite vijest

Na Skupštini Javnog poduzeća Mostar parking d.o.o., održanoj u ponedjeljak, imenovani su vršitelji dužnosti članova Nadzornog odbora, čime su stvoreni svi preduvjeti za normalizaciju rada tog poduzeća, ocijenio je vršitelj dužnosti direktora Mostar parkinga Darko Knezović.

On je u razgovoru za Fenu kazao kako nakon izbora v.d. članova Nadzornog odbora slijedi imenovanje nove uprave Poduzeća koja bi trebala rješavati nagomilane probleme tog javnog poduzeća.

Mostar parking osnovan je 2008. godine, 2011. postavljeni su parking automati, ali s naplatom parkiranja nije se krenulo jer Gradsko vijeće, koje je raspušteno godinu kasnije, nikada nije usvojilo potrebne zakonske odluke.

Otada Mostar parking gomila gubitke, a nakon što su prošle godine održani lokalni izbori u Mostaru i nakon što je formirano Gradsko vijeće, stvoreni su preduvjeti da Mostar parking počne normalno funkcionirati.

– Mostar parking cijelo vrijeme radi i u kontinuitetu obavlja svoje poslovne djelatnosti, ali ono što je bio najveći problem je što nismo imali prekršajne odredbe, odnosno nismo mogli sankcionirati nesavjesne vozače. Odlukom na šestoj sjednici Gradskog vijeća donesene su dvije jako bitne odluke kojima je definiran način naplate parkinga, a definirane su i kaznene, odnosno prekršajne odredbe – kazao je Knezović.

Mostar parking u međuvremenu je dobio i odobrenje Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDEEA) o pristupu registru prekršajnih kazni i vozači koji ne budu plaćali parking sada će moći biti sankcionirani.

Početak naplate parkiranja

Knezović je kazao kako je planirano da se s naplatom počne početkom oktobra i to na 1.500 parkirališnih mjesta, od kojih je oko 1.200 uličnih parkirališnih mjesta, a preostala mjesta su na četiri parkirališta na lokacijama Dom zdravlja Mostar, Gradska vijećnica, HNK Mostar i zgrada federalnih institucija.

– Vidjet ćemo još hoćemo li sve uspjeti uskladiti do 1. oktobra s obzirom na to da je ostalo još nekih 15-ak dana, ali u svakom slučaju taj datum je u planu naših aktivnosti – dodao je Knezović.

Usporedo s početkom naplate parkiranja krenut će i prodaja povlaštenih karata. Grad je podijeljen na tri zone, a planirane su i tri grupe povlaštenih karata: parking-karte za stanare, parking-karte za osobe koje žive na području grada izvan mjesta predviđenih za naplatu te parking-karte za pravne osobe.

Cijene karata

Unutar kategorije stanara postoji i potkategorija za penzionere i ratne vojne invalide za koje će cijena mjesečne karte iznositi 5 maraka, a godišnja 45 maraka.

Za stanare mjesečna karta u prvoj zoni koštat će 25 KM mjesečno (225 KM godišnje), druga zona 15 KM mjesečno (135 KM godišnje) i treća zona 10 KM mjesečno (90 KM godišnje).

Stanovnici Mostara koji žive izvan zona naplate moći će kupiti povlaštene parking-karte po cijeni od 40 KM mjesečno (360 KM godišnje) za sve zone.

Cijena mjesečne povlaštene parking-karte za pravne osobe iznosit će 100 KM za prvu zonu (900 KM godišnje), za drugu zonu 75 KM mjesečno (675 KM godišnje) i za treću zonu 50 KM mjesečno (450 KM godišnje).

– Imali smo viziju da u narednom razdoblju, kako se bude postupno išlo s naplatom izvan ulica, među stambene zgrade, cijena povlaštenih karata bude još niža i povoljnija za stanare. Te povlaštene cijene bile bi isključivo za stanare tih zgrade i te parking karte ne bi vrijedile za ulična parkirališna mjesta – pojasnio je Knezović.

Naplata parkiranja obavljat će se radnim danima i subotom u vremenu od 7 do 21 sat.

Dodao je kako bi se s naplatom parking mjesta među zgradama moglo krenuti početkom sljedeće godine te da je to potrebno uraditi što prije s obzirom na to da će vozači koji ne budu željeli plaćati ulična parking mjesta pokušati parkirati svoje automobile na parkiralištima zgrada gdje se parking za sada neće naplaćivati što će stvarati gužve i nervozu među stanarima.

Godišnji plan prihoda

Mostar parking u ovom trenutku ima osam zaposlenih, a po Knezovićevim riječima, Poduzeće je svakako potrebno kadrovski ojačati.

– Zbog neizvjesnog financiranja ranije nije bilo mogućnosti zapošljavanja prijeko potrebnih djelatnika. Račun poduzeća trenutno je blokiran i to je posao za novu upravu. U svakom slučaju, bit će novih zapošljavanja jer su kadrovska pojačanja neophodna. Napravili smo plan poslovanja i nekakvu sliku poduzeća s 30 zaposlenika u prvoj fazi – kazao je v.d. direktor.

Što se tiče planiranih prihoda, prema planu poslovanja, uz 25 posto iskorištenosti postojećih parking prostora Mostar pakring bi godišnje prikupio 2,78 miliona KM.

Pola od tog iznosa planirani su rashodi, dok je planirana godišnja dobit nešto manja od 1,4 miliona maraka što je otprilike visina akumuliranog duga Mostar parkinga od 2011. godine do danas.

– Rezultat poslovanja biti će još puno bolji kad se uvede postupno naplata parkiranja i na izvanulična parkirališta. Ostvarenu dobit poduzeće će koristiti za vraćanje kredita, uređenje novih parking površina, uvođenje najsuvremenijih tehnologija za poslovanje, smart city, uređenje postojećih parkinga i javnih površina, pri svemu vodeći računa o zaštiti životne sredine – poručio je Knezović.

On je istaknuo kako su budući planovi u rukama nove uprave koja bi što prije trebala biti imenovana.

– Menadžment treba imati bezrezervnu podršku u svakom pogledu od vijećnika, gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća, stranaka i nadam se da će gradonačelnik odabrati prave iskusne menadžere za taj posao – kazao je na kraju razgovora vršitelj dužnosti direktora Mostar parkinga Darko Knezović.


Podijelite vijest