Screenshot 5 19
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 12, 2021 @ 12:30
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Kantonalna inspekcija je jutros ušla u prostorije privatne ordinacije “Halimić” u kojoj je rađen operativni zahvat djevojčici iz Kaknja koja je nakon toga pala u komu. Iz Verlaba, jedine laboratorije koja je ovlaštena za verifikaciju aparata za mjerenje kažu da ti uređaji nisu na njihovom spisku.

NER FIT

Prema Zakonu o mjeriteljstvu svi medicinski uređaji koji su dio zakonskog mjeriteljstva Bosne i Hercegovine, kao što je anesteziološka mašina, moraju biti verifikovani jednom godišnje.

Uvidom u spisak imenovanih mjeriteljskih laboratorija Instituta za mjeriteljstvo BiH, vidimo da je Verlab jedina laboratorija koja je ovlaštena za verifikaciju aparata u zdravstvu sa mjernom funkcijom i mjerila krvnog pritiska. Zbog toga smo ih pitali da li su uređaji koje koriste u ovoj ordinaciji zakonski certificirani.

Kao mjeriteljska laboratorija, imenovana od strane Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja, te kao akreditovana laboratorija po međunarodnom ISO 17020 standardu, od strane Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), za ispitivanje medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja, obavještavamo Vas da u našoj bazi zaključno sa 12.11.2021. godine nemamo zavedene verifikacije medicinskih uređaja u vlasništvu ‘Privatna ordinacija za anesteziju i terapiju bola’ – dr Suad Rožajac, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom”, rečeno je za Klix iz Verlaba.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Direktor ove laboratorije Almir Badnjević je u svom odgovoru na upit ministra zdravstva Haris Vranića rekao da to što ti aparati nisu na njihovom spisku “implicira da ova privatna ordinacija nije nikada izvršila zakonsku verifikaciju u skladu sa zakonskim propisima od strane Verlab d.o.o. Sarajevo, od stupanja na snagu državnih Pravilnika o tehničkim i mjeriteljskim zahtjevima za respiratore i anesteziološke mašine”.

Podsjetimo, djevojčica iz Kaknja je pala u komu nakon skoro pa rutinske operacije u privatnoj klinici. Roditeljima je anesteziolog Suad Rožajac nakon operacije rekao da ne zna šta se dogodilo, te da je sve bilo uredu do samog kraja operacije.

Uz neverificirane aparate, dodatno sumnju povećava i činjenica da jedna od doktorica koje su radile operaciju Nina Jovanović ne posjeduje licencu Ljekarske komore KS.

LIDER