sarajevo koronavirus mjere 3 696x373 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Povodom sve teže epidemiološke situacije u FBiH Federalna uprava policije je uputila apel stanovnicima da se pridržavaju svih donesenih mjera. Njihov apel prenosimo u cijelosti.

– Obzirom na naglo pogoršanje epidemiološke situacije izazvane virusom Covid-19, te nepovoljnu situaciju kada je u pitanju porast zaraženih, oboljelih i umrlih na području cijele Bosne i Hercegovine, Federalna uprava policije apeluje na sve građane u Federaciji Bosne i Hercegovine, da ozbiljno shvate ovu situaciju i poštuju sve mjere i preporuke nadležnih Kriznih štabova, jer samo na takav način možemo svi zajedno uticati da se ova situacija stabilizuje.

Posebno apelujemo na građane Kantona Sarajevo gdje je situacija možda i najteža, da poštuju odluku Vlade Kantona Sarajevo donesenu na osnovu preporuka Kriznog štaba Kantona Sarajevo, a koja se odnosi na mjeru o dvodnevnom lockdownu koja je započela 12. marta 2021. godine u 20 sati, a završit će u ponedjeljak, 15. marta 2021. godine u 07,00 sati.

Naime, evidentno je da građani Kantona Sarajevo zbog ove odluke Vlade Kantona Sarajevo, borave i planiraju boravak van Kantona, na obližnjim izletištima, planinama ili pak u drugim gradovima s obzirom da ova mjera nije na snazi u drugim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, a što može znatno uticati na brže širenje zaraze i još nepovoljniju epidemiološku sliku.

Ovim putem molimo sve građane da imaju strpljenja, te da poštuju mjere i preporuke u pogledu smanjenja socijalnih kontakta, ograničenog kretanja, okupljanja, držanja propisane distance, nošenja zaštitne maske i sl.

Federalna uprava policije će u saradnji sa drugim nadležnim policijskim agencijama i nadležnim organima u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u slučaju potrebe poduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti, stoji u poruci FUP-a.