AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Gužve su danima na prijemu Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku. Na Covid odjeljenju ove bolnice ostalo je samo još nekoliko slobodnih kreveta.

Iz travničke bolnice objašnjavaju da ukoliko budu preopterećeni pacijentima, da su svakodnevno u kontaktu sa ostalim bolnicama u SBK koje bi eventualno zbrinule pacijente kojima je to potrebno.

Građani koji su došli na preglede u bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik ne žele govoriti. Nervozni su, kako kažu, jer predugo čekaju. Međutim i medicinskim i zdravstvenim radnicima nije bolje. Svakodnevna izloženost, nedostatak smještajnih kapaciteta i nedostatak radnika.

“Imamo tri sestre na prijemu, niti jedemo, niti pijemo. Nema se kada. Trenutno stanje je – puno. Radi se od jutra do mraka, novi slučajevi stalno pristižu”, kaže medicinska sestra Merima Spahić.

“Ovakav priliv pacijenta nismo mogli predvidjeti“, kaže direktor travničke bolnice Emir Abdulović.

U ovoj bolnici 45 zaposlenih je vakcinisano dozama AstraZenece, koju je Srbija donirala BiH. Zbog svakodnevne potrošnje medicinske opreme, lijekova i kisika zaposlenici ove javne ustanove su zabrinuti.

Međutim, naglašavaju da će se i dalje boriti svim raspoloživim sredstvima da obezbijede pacijentima adekvatnu uslugu.

Covid odjel plućne bolnice Travnik u prethodnom periodu primarno je liječio pacijente sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, zbog novonastalne sitaucije hospitaliziraju se i oni sa teškim kliničkim slikama.

Snimke iz bolnice možete pogledati na ovom LINKU.