Apel majke trogodišnjeg dječaka: Niko neće da pomogne, ustajem noću samo da provjerim je li živ

Screenshot 1 2387 34

– Mom djetetu niko neće da pomogne, godinu dana je bolesno. Njegova terapija je 3.188 KM niti pomaže Fond zdravstvenog osiguranja USK, niti ministarstvo zdravlja. Bila sam kod načelnika Mersudina Nanića nije me htio saslušati. Bespomoćna sam jer moje dijete zbog administrativnih procedura ne može dobiti lijek i jer mislim da će umrijeti. Ustajem noću samo da provjerim da li je živ – ogorčeno je za “Buku” ispričala Selvedina Dević, majka trogodišnjeg Arslana,dječak koji boluje od rijetkog oboljenja markofag koje nagriza jetru i kosti i koji ne može živjeti bez lijeka Kineret. 

Arslan svaki dan u naredne dvije do tri godine treba primiti lijek u vidu injekcija. Procjena je ljekara da će nakon ovog perioda potpuno ozdraviti.

Administrativne procedure

Potvrdila je to i primarius dr. Aida Omerčahić-Dizdarević, poslavši po drugi put Arslanov nalaz i mišljenje nadležnim institucijama u USK.

A lijeka u Bosni i Hercegovini nema. Nadležne institucije, koje ovo nikako nisu smjele dozvoliti, ne poduzimaju apsolutno ništa, a nezaposlenoj i samohranoj majci, te aktivistima koji su se uključili u rješavanje ovoga problema iz dana u dan ponavljaju da su takve administrativne procedure i zakoni, piše “Buka”.

Na upite novinara ovog portala nisu odgovorili ni Fond zdravstvenog osiguranja USK, ni resorno ministarstvo zdravlja.

Nalaz Arslana Dervića
Nalaz Arslana Dervića Foto: Buka

Arslan je danas živ samo zahvaljujući humanim ljudima koji su se posljednja tri mjeseca organizovali, kupovali i dostavljali lijek iz Hrvatske.

U Bužim, gdje živi maleni Arslan, lijek za narednih 14 dana donio mu je aktivista i humanitarac iz Gradiške, Dragoslav Šinik. Zahvaljujući humanim ljudima, Šinik je po treći put preko društvene mreže Facebook skupio novac za nabavku lijeka u Hrvatskoj. Ovaj put za 14 dana.

Za “Buku” je rekao da je problem nastao kada je Fond zdravstvenog osiguranja USK izdao rješenje da se uplate sredstva za lijek po predračunu apoteke u Velikoj Kladuši u iznosu od 3.188 KM. Nažalost, apoteka ga je obavijestila da ne može nabaviti ovaj lijek, pa je tražio u susjednim zemljama i našao u Hrvatskoj, gdje njegova cijena iznosi daleko manje – 2.250.00 KM.

Šta je rješenje

Nakon toga se Fond u USK izjasnio da ne može plaćati sredstva za lijek u inostranstvu, niti može novac dati porodici kako bi oni platili traženi iznos. Stoga je Šinik odlučio da putem društvenih mreža obavijestiti javnost o slučaju malenoga Arslana i prikupi novac za lijek.

Međutim, skupljanje novca preko društvenih mreža nije i ne smije da bude rješenje. Pristup zdravstvenim uslugama treba biti omogućen svakome u ovoj zemlji, a ako to nije slučaj, treba mijenjati sporne zakone i odluke. Druge opcije nema, piše “Buka”.

Ukoliko ste u mogućnosti pomoći kontakt Dragoslava Šinika je 066 169 875.

Prethodni članakGreške koje svi pravimo nakon jutarnjeg buđenja
Sljedeći članakPusta obećanja: Umjesto rasta plaća, Vlada FBiH uvela više od 60 nameta poslodavcima