APEL ZA RAZUMIJEVANJE I PODRŠKU: 05. maj – Svjetski dan plućne hipertenzije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Svjetski dan plućne hipertezije obilježava se 05. maja. Tim povodom udruženja koja okupljaju oboljele širom svijeta uglavnom organiziraju sportske događaje kojima nastoje podići svijest o ovoj bolesti. Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije DAH – u Bosni i Hercegovini ovaj dan koristi da još jednom apeluje na predstavnike vlasti u Parlamentu FBiH, Vladi FBiH i nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj na izuzetno težak položaj oboljelih od ove neizlježive i rijetke bolesti.

11185628_10206522090679930_801635226_nKao član evropske Asocijacije oboljelih od PH i mi ćemo organizovati sportski događaj kojim ćemo pod sloganom „Udahni za plućnu hipertenziju“ pokušati skrenuti pažnju na ovo teško oboljenje u kojem stradaju pluća i srce. Međutim, za razliku od ostalih, naš položaj je neuporedivo teži. Jedina smo zemlja u kojoj pacijenti sami sebi moraju kupovati izuzetno skupu terapiju. To je necivilizirano i nehumano, osjećamo kao osuđenici na smrt – istakla je Vera Hodžić, povodom svjetskog dana oboljelih od plućne hipertenzije i dodala, – Najstrašnije u današnje vrijeme reći nekome u BiH da boluje od tako rijetkog oboljenja čija terapija iziskuje tolika velika novčana sredstva do kraja života i pri tome mu naglasiti da država nema ništa s tim.

U bosanskohercegovačkom udruženju oboljelih od plućne hipertenzije DAH – u Bosni i Hercegovini okupljeno je 12 oboljelih, nekoliko članova njihovih porodica i nekoliko doktora iz Tuzlanskog kantona koji imaju sluha i žele pomoći ovoj malobrojnoj i marginaliziranoj grupi građana BiH.

ČITAJ JOŠ:  Gasi li se Finansijska policija FBiH, šta je vlast namijenila ovoj važnoj instituciji

Nadamo se da ćemo udruženi i sa novim sastavom ministarstva i Parlamenta FBiH, te Vlade FBiH, uspjeti postići više razumijevanja za naše probleme i konačno zakonski regulisati naš opstanak propisavši protokole u načinu tretiranja ovog oboljenja koji će biti u skladu sa evropskim i svjetskim standardima, te apelujemo da prije te dugotrajne procedure bar osnovni lijek Sildenafil, prioritetno i hitno, biti stavljen na esencijalnu listu lijekova kako bismo uopće mogli dočekati da predložena zakonska regulativa bude usvojena i zaživi, – dodala je na kraju Vera Hodžić, predsjednica skupštine Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije DAH – u Bosni i Hercegovini.

072INFO TV