Portal 072info

APEL ZA RAZUMIJEVANJE I PODRŠKU: 05. maj – Svjetski dan plućne hipertenzije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svjetski dan plućne hipertezije obilježava se 05. maja. Tim povodom udruženja koja okupljaju oboljele širom svijeta uglavnom organiziraju sportske događaje kojima nastoje podići svijest o ovoj bolesti. Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije DAH – u Bosni i Hercegovini ovaj dan koristi da još jednom apeluje na predstavnike vlasti u Parlamentu FBiH, Vladi FBiH i nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj na izuzetno težak položaj oboljelih od ove neizlježive i rijetke bolesti.

11185628_10206522090679930_801635226_nKao član evropske Asocijacije oboljelih od PH i mi ćemo organizovati sportski događaj kojim ćemo pod sloganom „Udahni za plućnu hipertenziju“ pokušati skrenuti pažnju na ovo teško oboljenje u kojem stradaju pluća i srce. Međutim, za razliku od ostalih, naš položaj je neuporedivo teži. Jedina smo zemlja u kojoj pacijenti sami sebi moraju kupovati izuzetno skupu terapiju. To je necivilizirano i nehumano, osjećamo kao osuđenici na smrt – istakla je Vera Hodžić, povodom svjetskog dana oboljelih od plućne hipertenzije i dodala, – Najstrašnije u današnje vrijeme reći nekome u BiH da boluje od tako rijetkog oboljenja čija terapija iziskuje tolika velika novčana sredstva do kraja života i pri tome mu naglasiti da država nema ništa s tim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U bosanskohercegovačkom udruženju oboljelih od plućne hipertenzije DAH – u Bosni i Hercegovini okupljeno je 12 oboljelih, nekoliko članova njihovih porodica i nekoliko doktora iz Tuzlanskog kantona koji imaju sluha i žele pomoći ovoj malobrojnoj i marginaliziranoj grupi građana BiH.

Nadamo se da ćemo udruženi i sa novim sastavom ministarstva i Parlamenta FBiH, te Vlade FBiH, uspjeti postići više razumijevanja za naše probleme i konačno zakonski regulisati naš opstanak propisavši protokole u načinu tretiranja ovog oboljenja koji će biti u skladu sa evropskim i svjetskim standardima, te apelujemo da prije te dugotrajne procedure bar osnovni lijek Sildenafil, prioritetno i hitno, biti stavljen na esencijalnu listu lijekova kako bismo uopće mogli dočekati da predložena zakonska regulativa bude usvojena i zaživi, – dodala je na kraju Vera Hodžić, predsjednica skupštine Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije DAH – u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME