Portal 072info

Apel zbog zagađenja zraka u Zenici

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Nakon jučerašnje povećane koncentracije sumpordioksida SO2, koja je bila izražena u popodnevnim satima na području zeničkog naselje Tetovo, oglasili su se neformalna grupa s društvene mreže “Majke grada Zenice” i “Eko forum Zenica” apelom nadležnim organima Općine Zenica i predstavnicima kantonalne i federalne vlasti.

“Majke grada Zenice” i Eko forum Zenice ističu da je zbog zagađenja, koje ovih dana dolazi iz pogona kompanije ArcelorMittal, “čak i disanje u našem gradu je gotovo pa nemoguće, te da, osim u zatvorenom prostoru, vrijeme s djecom provodimo na inhalacijama zbog akutnog bronhitisa, otežanog disanja i kašlja”.

Upućen je i apel Komisiji za praćenje stanja okoliša, koja mobilnim mjernim stanicama svakodnevno evidentira i na internetu objavljuje rezultate zagađenja te napomena da ta mjerenja nisu umanjila broj respiratornih oboljenja djece.

– Mi nezaposlene ili s neredovnim porodiljskim naknadama nismo u mogućnosti svaki vikend voditi djecu na planine i time im osigurati minimum čistog vazduha. Pitamo se dokad će Zenica biti raj za zagađivače i ekološka bomba za nas i našu djecu ?”, pitaju u svom obraćanju “Mame grada Zenice” i Eko forum Zenica.

Jučer, utorak 11. novembra, u mjernoj stanici Tetovo od podneva do 18 sati izmjerena je povećana koncentracija sumpordioksida, koja je u 16.00 sati iznosila čak od 827 miligrama SO2!

Fena

Podijelite članak