Portal 072info

Apel zdravstvenih radnika: Prijeti nam kolaps ako se građani ne budu pridržavali mjera

053b5a675d7da5607cbc85b75ad1d37e
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Srednjobosanski kanton, kada je broj novozaraženih koronavirusom posljednjih sedmica u pitanju, trenutno je u najtežoj poziciji u državi.

Članovi kantonalnog Kriznog štaba upozoravaju da je sve veći broj pacijenata na bolničkom liječenju i da zdravstvenom sistemu u kantonu prijeti kolaps, javlja federalna.ba .

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Blizu tri stotine aktivnih slučajeva, od kojih gotovo trećina na bolničkom liječenju sa srednje i teškom kliničkom slikom alarm je za uzbunu, upozoravaju zdravstveni radnici. Osim velikog broja pozitivnih pacijenata zaraženo je i 14 zdravstvenih radnika u bolnici za plućne bolesti u Novoj Biloj. Zdravstveni radnici su, kažu, na izmaku snaga.

– Naša bolnica je gotovo u cijelosti ispunjena. Jučer je brojno stanje bilo 53 covid pacijenta koja su ležala od 57 mjesta koje smo predvidjeli. U izolaciji je bilo 14 pacijenata od 16 mogućih. To dovoljno govori koliko je situacija ozbiljna – ističe prim. dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti Travnik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Upravo zbog popunjenosti kapaciteta razrađen je novi put pacijenta kojim bi uloge u liječenju onih s blažom slikom trebale preuzeti i bolnice u Bugojnu i Jajcu.

– Jedna od mjera je da ćemo mi proširiti kapacitete Opće bolnice za lakše pacijente da bismo mogli rasteretiti Bolnicu za plućne bolesti. Ali ne možemo napraviti toliko smještajnog kapaciteta ako se građani konačno ne počnu pridržavati mjera – kaže dr. Stipan Jezerčić, v. d. direktora Opće bolnice Jajce.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 58
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Na svadbi bilo 700 gostiju, razmjere zaraze još nisu poznate

072info.com

Slovenija s drugim najvećim brojem dnevnih zaraza od početka epidemije

072info.com

Koronavirus u BiH: Zatvorena fabrika, 16 radnica zaraženo

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)