Portal 072info

Apeli policije urodili plodom: Na području KS, ZDK i TK smanjen broj provalnih krađa tokom godišnjih odmora

Provale u stanove nisu rijetka pojava u Bosni i Hercegovini. Proteklih godina uočeno je da s nastupanjem ljetne sezone, kada većina građana napušta svoje domove na određeni period zbog odlaska na godišnje odmore, raste i broj imovinskih krivičnih djela, provaljivanjem u kuće i stanove.

Zato MUP-ovi u cijeloj BiH uoči godišnjih odmora apeliraju na građane da zaštite svoju imovinu i savjetuju ih kako da to urade.

Da su apeli urodili plodom i da se iz godine u godinu smanjuje broj ovih krivčnih djela, nabolje pokazuju statistički podaci na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Kako nam je kazao Emir Efendić, načelnik Odjeljenja za imovinske delikte MUP-a Kantona Sarajevo, u periodu juni, juli, avgust ove godine na području KS izvršeno je 80 teških krađa u stanovima, što je u odnosu na isti period 2016. godine manje za 48 djela ili 37, 5 posto jer ih je u prošloj godini počinjeno 128.

Pojašnjavajući načine na koji lopovi najčešće provaljuju u stanove, kazao je da to čine, kada su u pitanju stanovi, provaljivanjem vrata, a kada su u pitanju kuće, provaljivanjem kroz prozore i balkonska vrata.

– Prozore razvaljuju obično zapinjanjem, šarafcigerom ili nekim podesnim sredstvom između štoka i krila prozora, a vrata, pak, razvaljuju zapinjanjem ili lomljenjem brave, uz upotrebu francuz-ključa ili sredstva koji oni prave, a koji nazivaju top – kazao je naš sagovornik.

Efendić je kazao da lopovi rijetko provaljuju u stanove i kuće, ako znaju da je neko unutra. Najbolje je, prema riječima Efendića, da ne bi došlo do provale u stan, poduzeti mjere prevencije.

– Zato je veoma bitno da građani na društvenim mrežama ne objavljuju da su njihovi stanovi bez nadzora u određenim periodu. Bitno je i da ne objavljuju da imaju veću količinu novca i druge vrijedne predmete, i da ih ne drže u kući. Obično lopovi, kaže, u stanove i kuće ulaze kada misle da nema niko, a ako nekog zateknu onda su iznenađeni i lopovi, kao i vlasnici kuća ili stanova – kazao je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, pokazalo se da su blinda-vrata jako dobra i svima preporučuje da ih imaju.

– Također, kod kuća je  potrebno zaštiti prozore i balkonska vrata tzv. gelenderima. U noćnim satima potrebno je da bude uključena rasvjeta. Alarmni sistemi su, također, odlična zaštita u prevenciji – kazao je Efendić.

On je dodao da se iz stanova najčešće kradu novac, nakit i tehnička roba popul laptopa, mobitela, LCD… .

– Lopovi kradu ono što je lagano i što se lako nosi. Novac potroše, zlato obično prodaju ili pretope, tako da je teško pronaći i dokazati takve krađe. No, često i pronađemo ukradene stvari. Građani trebaju znati, ako kupe robu za koju znaju da je ukradena, da su i oni počinili krivično djelo prikrivanje.

I oni koje kupe ukradenu robu, a da i ne znaju da je ukradena, ako je pronađemo, oduzimamo je i nakon što se završi krivični postupak, predmeti se vrate vlasniku, a onima koji su kupili ukradenu robu, novac ne bude vraćen. Zato bih savjetovao građanima da ne kupuju stvari čije porijeklo ne znaju – kazao je na kraju razogovora Efendić.

Trend smanjenja

Aldina Ahmić, portparolka MUP-a ZDK, kazala je da je i na području ovog kantona smanjen broj teških krađa.

– S nastupanjem ljetne sezone, kada većina građana napušta svoje domove na određeni period zbog odlaska na godišnje odmore, u pravilu se bilježi porast imovinskih krivičnih djela, provaljivanjem u kuće i stanove. U proteklom periodu u Upravi policije MUP-a ZDK nije zabilježeno povećanje ovih krivičnih djela. Naprotiv, imamo trend smanjenja broja izvršenih teških krađa, ali su i pored toga sačinjeni posebni planovi pojačanih mjera i radnji sa ciljem prevencije ovih krivičnih djela, u vidu intenzivnijeg operativnog rada na terenu, pojačanog nadzora i praćenja lica sklonih vršenju ovih krivičnih djela. Na bazi dosadašnjih iskustava, a imajući u vidu određene navike i metode koje kradljivci koriste, savjetujemo građanima da i sami preduzmu određene mjere samozaštite – kazala je Ahmić.

Prema njenim riječima, u periodu maj – juli ove godine evidentirano je 55 teških krađa iz kuća i stanova, a u istom periodu prethodne godine 98. Ukupna materijalna šteta je 81.195 KM, a najčešće se krao nakit, novac, tehnički uređaji. U julu ove godine zabilježeno je 15 teških krađa iz kuća i stanova, dok ih je prošle godine u istom periodu bilo 36.

Izudin Šarić, portparol MUP-a TK, kazao je za Avaz.ba da je i na području Tuzlanskog kantona smanjen broj krivičnih djela teških krađa.

– U junu, julu i avgustu ove godine imali  smo samo sedam provala u stanove. I ove godine, kao i prethodnih, na početku sezone smo imali akciju koja se zove „Turistička sezona“ gdje upozoravamo građane da zaštite svoju imovinu. Ono što smo ove godine imali u fokusu jeste da građani ne objavljuju na društvenim mrežama fotografije da su na godišnjem odmoru i da ne najavljuju kada idu na godišnji odmor. Apelirali smo i da građani komšijama ostave ključeve kuća i stanova kako bi im komšije otvarale prozore i uzimale poštu iz poštanskih sandučića, odnosno da poduzmu sve da kriminogene osobe ne primijete da u kućama i stanovima niko ne boravi danima. Ono što smo primijetili proteklih godina je stalno smanjenje imovinskih delikata jer su građani osjetili svijest da moraju nešto poduzeti i zaštiti svoju imovinu, poput postavljanja blinda vrata – kazao je Šarić.

I u Tuzlanskom kantonu, prema riječima Šarića, lopovi najčešće kradu novac, nakit i tehničku robu.

Prema riječima Ljudevita Marića, portparola MUP- a Hercegovačko-neretvanskog kantona, u junu ove godine zabilježeno je 15 krivičnih djela provale u stanove ili kuće, dok ih je u julu bilo deset. Prošle godine u junu ih je bilo 12, a julu devet.

– Broj provalnih krađa u stanove ili kuće u HNK je svake godine približno isti. Razlika je maksimalno do pet posto. Najčešće se kradu novac, zlato i umjetnine. Samo teški narkomani kradu televizore koje prodaju po 20 KM na pijacama -kazao je Marić.

Avaz.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Barcelona za Pjanića Juventusu daje svog velikog talenta

072info

Covid-19: Prva zemlja sa više od 100 hiljada mrtvih

Redakcija

Dočekali smo skupa 65 sretnih Bajrama

072info

I Saša Popović dobio 100 eura “pomoći” od države Srbije

072info

Da li ste znali: Otkrivamo ko je razvio ideju socijalne distance 2006. godine

Redakcija

Nakon dva mjeseca: Uprkos riziku, mladi okupirali diskoteke

072info

Radnicima u BiH smanjili plaće i do 700 KM, nude im rad “nacrno”

072info

Novo popuštanje mjera u BiH: Promjene od sutra

Redakcija

Stravična nesreća kod Srebrenika: Poginule dvije osobe

Redakcija

Mehmedović: U SDA se domogli pozicija oni koji nisu tu zbog ideje, već zbog ličnog interesa

Redakcija

Istraživanja / Pandemija pokazala koliko su važni: Njegovatelji moraju biti bolje plaćeni

Redakcija

Prevrnuo se šleper, povrijeđen vozač (FOTO)

Redakcija

Almedin Šišić: Bakir, heroj naše mladosti

072info

Požar na benzinskoj pumpi

Redakcija

Problem broj jedan u svakoj vezi

072info

UHAPŠENO PET OSOBA: Krali automobile, pa sjekli i prodavali dijelove (FOTO/VIDEO)

Redakcija

Ugostiteljski objekti moći će primati goste i u zatvorenom prostoru

Redakcija

Snimak iz BiH: Vozio preko 200 km/h u naselju gdje je ograničenje 50 (VIDEO)

072info

Poznat datum kada bi tržni centri u FBiH mogli otvoriti vrata

Redakcija

PO DŽEPU GRAĐANA: Za bacanje maske i rukavica na ulicu vrtoglava novčana kazna

Redakcija