Portal 072info

Aplikacija BiH za članstvo u EU na čekanju?

Krajem 2015. godine najavljeno je da će BiH u januaru 2016. predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Izražene su ozbiljne sumnje u kredibilnost aplikacije, a oglasila se i Delegacija EU u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je krajem prošle godine kazao da će BiH u januaru 2016. godine podnijeti kredibilnu aplikaciju za prijem ove države u punopravno članstvo u EU. Optimistične procjene Čović je iznio i tokom posjete Briselu u novembru 2015. godine, piše Deutsche Welle.

“Ovakvom dinamikom i s ovakvim koalicijskim partnerima, možemo donijeti sve nužne zakone kako bi krajem 2016. ili početkom 2017. godine dobili kandidacijski status za EU, što bi onda bio pravi uspjeh“, rekao je Čović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da nije siguran u najave “nekih političara” da će BiH u januaru 2016. godine uputiti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Šarović je u tom kontekstu govorio i o potrebi adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) sa EU, posebno o prilagođavanju kvota za određene poljoprivredne proizvode. Sumnje u podnošenje aplikacije u januaru iznijela je i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

“Aplikaciju ne podnosite ako znate da je druga strana neće uzeti u ozbiljno razmatranje”, rekla je Željka Cvijanović.

Među uslovima popis stanovništva i adaptacija SSP-a

Iz Delegacije Evropske unije u BiH saopćeno je da prilagođavanje SSP-a mora biti završeno, da treba uspostaviti efikasan sistem koordinacije i da se mora finalizirati popis stanovništva u BiH proveden još 2013. godine.

“Prilagodba SSP-a između EU i BiH u trgovinskom dijelu nakon pristupanja Hrvatske mora biti obavljena. Evropska komisija je pozdravila opredijeljenost bh. vlasti, kao što je rečeno na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje 11. decembra, te u zajedničkom komunikeu, da se prihvati dobro ustanovljena metodologija tradicionalne trgovine za prilagođavanje SSP-a. Očekujemo od BiH da ispuni obaveze koje je preuzela i nastavljamo raditi sa BiH kako bi se ovo pitanje uspješno završilo”, rekli su iz Delegacije EU.

Delegacija EU u BiH pojasnila je i značaj finaliziranja popisa stanovništva u BiH. Na popisu stanovništva, kao ključnom elementu ekonomskog i socijalnog planiranja, posebno insistira Evropska komisija.

“Neophodno je finalizirati popis stanovništva i domaćinstava kako bi se rezultati objavili bez daljih odgađanja. Pitanja metodologije, kao što je pitanje određivanja statusa rezidenta zahtijeva brze odluke u skladu sa zakonom o popisu i preporukama Međunarodne posmatračke operacije. Trebalo bi da vlasti BiH ulože dodatne napore kako bi se usaglasile agencije za statistiku”, saopćeno je iz Delegacije EU.

Dragan Čović ne odustaje od januarskog roka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je, i nakon iznesenih sumnji, ponovio da će BiH do kraja januara 2016. godine podnijeti aplikaciju za članstvo u EU.

“Da budem vrlo jasan, predat će se zahtjev za članstvo do kraja januara i to nije rezultat ničijeg hira nego ponovnih analiza koje smo imali i dogovora stranaka zastupljenih u vlasti, a svi oni koji su bili obavezni riješiti sva pitanja koja su stajala pred nama neka se preispitaju šta su radili zadnjih sedam mjeseci i zašto nisu odradili posao koji se od njih očekuje. Ako želimo ostvariti euroatlantski put više nema prolongiranja”. kazao je Čović.

Politički analitičari upozoravaju da bez uspostave efikasnog mehanizma koordinacije aplikacija za članstvo BiH u EU neće biti kredibilna. Tvrde kako bi neriješeno pitanje uspostave djelotvornog mehanizma koordinacije moglo biti izvor novih političkih kriza u BiH. Direktor multimedijalnog servisa “Sens” i ekspert za pitanja EU Zekerijah Smajić vjeruje da je sadržaj aplikacije bitniji od rokova.

“Uvjeren sam da nije važno kada će se podnijeti aplikacija, nego kakva će ona biti, šta smo u stanju uraditi i šta u njoj nudimo”, kazao je politički analitičar Zekerijah Smajić podsjećajući i na bh. političke razlike i neefikasnost institucija na nivou BiH.

Podijelite članak

Počitajte još

Igrali se i nabasali na bakine poluge zlata: Otkriveno otkud i koliko vrijede

Redakcija

Tragedija: Dječak se popeo na vagon i poginuo pod naponom od 25.000 volti

Redakcija

Otkriveni detalji: Kako je Ukrajinac pomoću lemilice ukrao više od 135.000 eura sa bankomata

Redakcija

Erdogan uputio bajramsku poruku: Nikome nećemo dozvoliti da otima palestinsku zemlju

Redakcija

Aplikacije koje će vam pomoći da veza na daljinu bude lakša

072info

Koronavirus popularizovao biciklizam i u BiH: Kako možemo postati zdravija nacija?

072info

Ove namirnice su idealne za ljeto, imaju višestruko korisno djelovanje

072info

Bh. izvoz hrane porastao tokom pandemije

072info

TRAGEDIJA: Glumac spasio sina u posljednji trenutak, pa se utopio

Redakcija

SpaceX priprema prvo lansiranje rakete u orbitu s ljudskom posadom

072info

Zubejda Gobeljić prva je kurra hafiza u BiH: Ljubav prema Kur’anu vodila me na ovom putu

072info

Tri osobe povrijeđene u sudaru kod Mostara

Redakcija

Emotivnim porukama i fotografijama poznate ličnosti čestitale Bajram

072info

BAJRAM BEZ OČEVOG MIRISA: Fali mi da mi kaže: “Blago babi”

072info

Izetbegović otvorio dušu: Nisam bio u trezoru, a 1986. sam govorio da će biti rat u BiH

072info

Četiri miliona građana Srbije prijavilo se za pomoć od 100 eura

072info

CIK za štampanje listića daje 1,1 milion: Za 10 godina potrošeno više od 120 miliona KM

Redakcija

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Ovo je novo, ogromno žarište virusa!

Redakcija

U sukobu migranata u Sarajevu sijevali i noževi, povrijeđeni prebačen na KUM

Redakcija

Vozeći automobil sletio s puta: Teško povrijeđen mladić

Redakcija