tr
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 2, 2021 @ 14:05
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Travničani Enver Suljić i Mersad Husić autori su blizu 20 aplikacija koje se trenutno koriste na više od deset miliona mobilnih uređaja širom svijeta. Korisnicima je najinteresantniji njihov „CalCon Calculator“, koji se prilagođava potrebama svakog čovjeka, a na kojem možete izračunati bukvalno sve. 

NER FIT

Ubrzan proces

– Želimo biti prvi u svijetu kada je u pitanju platforma za kalkulatore i konvertere. Jedna od najpopularnijih je i „Age calculator“, aplikacija koja računa koliko imate godina, u danima, sekundama i minutama, a možete provjeriti i koja je slavna ličnost rođena istog dana kada i vi. Imamo i „Currency Convertor“, kojim lako možete uraditi konverziju valuta. Kad smo vidjeli da su te male aplikacije potrebne korisnicima, odlučili smo da kreiramo našu najveću aplikaciju, koja sadrži stotine različitih kalkulatora i stalno se nadograđuje novim – pojašnjava Mersad Husić.

Kako kaže Enver Suljić, kada bi ljudi za sve kalkulacije tražili posebnu aplikaciju – ili bi odustali ili ostali bez memorije na telefonu.

– Računanja možete uraditi sami, ali aplikacija ubrzava proces i može pomoći svakome ko se bavi mašinstvom, finansijama, medicinom ili drugim oblastima. Na stranicama calconcalculator.com možete naći i objašnjenja korištenih formula, terminologiju, pa čak i zanimljivosti u vezi s datom tematikom – dodao je on.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Počeli su programirati još dok su studirali na fakultetima u Sarajevu i Tuzli, a prije godinu i po, s partnerom iz Poljske, pokrenuli su i vlastitu firmu, čije je sjedište u toj zemlji. Kao članica EU, Poljska nudi više mogućnosti, ali sve se radi iz BiH, gdje je angažiran tim s osmero mladih stručnjaka.

– Mislim da je svakim danom, posebno mlađa raja, svjesnija mogućnosti koje imamo u radu na daljinu, da nam je dostupan cijeli svijet i da i iz BiH možeš utjecati na svjetsko tržište. Stvar je želja, mogućnosti i volje, a dovoljno je samo da se usudiš – ističe Husić.

Reklame i pretplate

Aplikacije koje oni kreiraju su besplatne, a „CalCon calculator“ je jedinstven u svijetu, jer će u samo nekoliko koraka vlastiti kalkulator moći izraditi i korisnici koji ne znaju ništa o programiranju.

– Naš biznis zasniva se na reklamama i pretplatama. Zarađujemo prikazivanjem reklama u našim aplikacijama, a za premium članove imat ćemo opciju pretplate i oni će imati aplikaciju bez reklama i s novim opcijama – pojašnjava Husić.

Mladi stručnjaci rade i na zabavnim aplikacijama, namijenjenim onima s dosta slobodnog vremena. Oni će tako moći putem mobitela izračunati koliko piju bosanske kafe dnevno ili koliko se mesa stavlja u ćevape.

Fasciniran uspjehom

Uspjehom dvojice mladića iz Travnika iznenađen je i Senad Šantić, osnivač kompanije „ZenDev“ i suosnivač „Avidnotea“, koji ih je upoznao tokom nedavne IT konferencije u Travniku.

– Nevjerovatno je da niko u Travniku ne zna za Envera i Mersada. IT zajednica u ovom gradu trebala bi se graditi oko njih – kaže Šantić.

LIDER