Portal 072info

Apokaliptične scene nadomak Kaknja: Klizište guta tlo i nadire ka selu Ribnica

Mještani su ogorčeni na nadležne iz rudnika, odakle, kako su kazali, decenijama odlažu jalovinu na ovom području, a ništa nije urađeno na sanaciji. Također, Upravi RMU Kakanj zamjeraju selektivni pristup prilikom plaćanja zemljišta i objekata

 Veliko klizište na površinskom kopu kod Kaknja ozbiljno je ugrozilo sela Ribnica i Mramor, a akumulacija vode koja se stvorila uznemirila je mještane Donjeg Kaknja. Pet miliona kubika jalove mase kreće se u pravcu sela Ribnica, a put prema Mramoru je zatrpan! Reporteri Dnevnog avaza jučer su bili u ovim selima.

Mašine Rudnika mrkog uglja Kakanj danonoćno rade na osposobljavanju puta. Radnici Elektrodistribucije Zenica također su na terenu. Osposobljavaju dalekovod koji je na nekoliko mjesta isprekidan.
– Ovo je Hirošima, ovo je ravno katastrofi – ovim riječima opisiuje stanje u Ribnici Ensad Delibašić.

Mještani su ogorčeni na nadležne iz rudnika, odakle, kako su kazali, decenijama odlažu jalovinu na ovom području, a ništa nije urađeno na sanaciji. Također, Upravi RMU Kakanj zamjeraju selektivni pristup prilikom plaćanja zemljišta i objekata.

– Pola sela su platili, a drugo pola nisu. Otkupili su zemljište i kuće i neki ljudi su se odselili. A šta ćemo mi koji smo ostali tu? Nas treba zatrpati zemlja i odnijeti voda – govori Safija Delibašić.

depo.ba

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box