Portal 072info

Apokaliptične scene nadomak Kaknja: Klizište guta tlo i nadire ka selu Ribnica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mještani su ogorčeni na nadležne iz rudnika, odakle, kako su kazali, decenijama odlažu jalovinu na ovom području, a ništa nije urađeno na sanaciji. Također, Upravi RMU Kakanj zamjeraju selektivni pristup prilikom plaćanja zemljišta i objekata

 Veliko klizište na površinskom kopu kod Kaknja ozbiljno je ugrozilo sela Ribnica i Mramor, a akumulacija vode koja se stvorila uznemirila je mještane Donjeg Kaknja. Pet miliona kubika jalove mase kreće se u pravcu sela Ribnica, a put prema Mramoru je zatrpan! Reporteri Dnevnog avaza jučer su bili u ovim selima.

Mašine Rudnika mrkog uglja Kakanj danonoćno rade na osposobljavanju puta. Radnici Elektrodistribucije Zenica također su na terenu. Osposobljavaju dalekovod koji je na nekoliko mjesta isprekidan.
– Ovo je Hirošima, ovo je ravno katastrofi – ovim riječima opisiuje stanje u Ribnici Ensad Delibašić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mještani su ogorčeni na nadležne iz rudnika, odakle, kako su kazali, decenijama odlažu jalovinu na ovom području, a ništa nije urađeno na sanaciji. Također, Upravi RMU Kakanj zamjeraju selektivni pristup prilikom plaćanja zemljišta i objekata.

– Pola sela su platili, a drugo pola nisu. Otkupili su zemljište i kuće i neki ljudi su se odselili. A šta ćemo mi koji smo ostali tu? Nas treba zatrpati zemlja i odnijeti voda – govori Safija Delibašić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

depo.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)