Portal 072info

Apple će od 2019. prodavati električne automobile: Da li će se ostvariti predviđanja?

Jedna od najpoznatijih informatičkih kompanije Apple planira proizvesti električni automobil, i ne samo to, već i serijsku proizvodnju i prodaju od 2019. godine.

Već mjesecima kruže glasine o tome da Apple želi ući u automobilsku industriju ali su informacije o tome bile vrlo oskudne.  Unutar kompanije sada je odlučeno da će na projektu električnog automobila raditi oko 1800 ljudi, prenosi Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore.

Isti je list u februaru objavio da Apple radi na “vozilu u klasi monovolumena” koje je dio tajnog projekta pod imenom Titan. Apple je u međuvremenu u svoje redove privukao niz visoko pozicioniranih osoba iz automobilske industrije, uključujući i jednog od nekadašnjih čelnika u Fordu, Stevea Zadeskog, koji je sada navodno na čelu projekta proizvodnje elektromobila.

Proizvodnjom električnog automobila Apple bi postao izravna konkurencija Tesli, čiji je izvršni direktor ranije potvrdio da je razgovarao s dužnosnicima Applea.

Međutim do 2019. na području proizvodnje elektromobila mogla bi vladati gužva.

Tesla namjerava 29. septembra predstaviti Model X, luksuzni SUV, a prvi sedan, Model 3, bi trebao stići 2017. Nissan, Chevrolet, BMW i Ford imaju električne automobile na tržištu a drugi proizvođači, poput Audija, Mercedesa i Poršea, ubrzano rade kako bi svoje proizvode ponudili tržištu električnih automobila.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box