Apple obećao da će hitno riješiti problem s SMS-ovima

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

slika (1)

Ako ste jedan od mnogih korisnika iPhonea koji su, nažalost, imali problema prilikom slanja poruka prijateljima koji imaju iPhone – niste jedini. Mnoštvo korisnika žali se da su imali problema u slanju i primanju iMessagea kada su nadogradili svoj operativni sistem na iOS 7.

Imate iPhone, instalirali ste novi iOS 7 i želite poslati SMS poruku nekome ko takođe ima iPhone, da biste ga recimo, pozvali na svoj rođendan. Tu poruku vaš iPhone interpretira kao iMessage jer misli da primatelj ima iPhone s uključenim iMessages. Ako međutim primatelj nema uključen iMessages, poruku nikad ne primi. Zapravo, primatelj neće ni primjetiti ovaj problem jer ne zna da ga je neko porukom htio pozvati na rođendan, pa se na rođendanu neće ni pojaviti.

No, čak i kad sazna, iMessage ne može uključiti jer kad to pokuša, ništa se ne događa nego samo dobija poruku “waiting for authorisation”. Javljate se vašem operateru, no operater, odnosno pružatelj mobilnih usluga kao što je VIP ili HT ne može apsolutno ništa napraviti jer Apple kontroliše software iPhonea uključujući i dio za slanje i primanje poruka.

Osim toga, ako je neko s iPhonea prešao na neki drugi telefon i zanemario isključivanje Appleovog servisa – koji preusmjerava tekstualne poruke putem Appleovih servera umjesto preko mobilnih operatera koji upravljaju SMS porukama – onda ta osoba neće dobijati poruke s drugih iPhoneova. Naime, ono što se događa ovdje je da Apple i dalje misli da osoba ima telefon koji je iPhone.

Apple je u utorak potvrdio da softverski problem remeti normalnu isporuku iMessages i SMS poruka, no firma je objavila i da priprema ažuriranje svog softvera kako bi riješili ovaj problem. Naime, softverska zakrpa trebala bi popraviti prekide u isporuci tekstualnih poruka na firminom instant-messaging servisu, kako je Apple izjavio za Wall Street Journal.

iMessage omogućava korisnicima Appleovih uređaja – iPhone, iPad, iPod Touch i Mac računala – da šalju poruke, slike i video poruke preko interneta, umjesto preko telefonske mreže. Servis i dalje koristi mobilnu mrežu, ali po jeftinijim cijenama nego što su naknade telekoma za SMS i MMS. Ako se spojimo na Wi-Fi vezu za internet, iMessage je u biti besplatan.

“Svjesni problema”

U proteklih nekoliko dana, korisnici operativnog sistema iOS 7 žalili su se da ne mogu poslati tekst preko Appleova instant-messaging servisa.

Čest prigovor je bio taj da se poruka prikazuje kao da je uspješno poslata, međutim, kasnije se ona pojavi s naznakom da isporuka poruke nije uspjela.

“Mi smo svjesni problema koji zahvaća djelić procenta naših iMessage korisnika i popravićemo to u predstojećem ažuriranju softvera”, rekao je Apple u izjavi koju je dao za Wall Street Journal.

“U međuvremenu, savjetujemo svim korisnicima koji imaju problema da se referiraju na naše dokumente za rješavanje problema ili da kontaktiraju AppleCare kako bi riješili svoj problem. Izvinjavamo se zbog neugodnosti koje su uticale na korisnike”.

Zakrpe

Od premijere 18. septembra, Appleov u potpunosti redizajniran mobilni operativni sistem hvaljen je zbog svoje jednostavnije sheme boja i novog načina navigacije nekim opcijama telefona. No, nedjelju dana kasnije, Apple je izdao softversku zakrpu koja služi za popravak buga koji je korisnicima omogućavao zaobilaženje sigurnosne lozinke na zaključanom ekranu telefona.

Apple nije objavio koliko je korisnika zahvaćeno ovim najnovijim problemom. Guardian piše da bi mogao uticati na do dva miliona korisnika.

O ovom problemu raspravlja se na brojim Appleovim i drugim forumima, a neki tvrde da su problem riješili jednostavnim resetiranjem iPhonea. Drugi pak tvrde da im je pomoglo resetiranje mrežnih postavki (Settings > General > Reset > Reset Network Settings).

Bilo da ovo pomaže ili ne, u svakom slučaju preporučujemo korisnicima iPhonea (ili ako znate nekoga ko ima iPhone), da prenesete ovo svojim kontaktima. Šansa da si međusobno šaljete poruke koje ne stižu, a da to ni pošiljatelj ni primatelj poruke ne otkrije, nije mala.

Nadajmo se da će iOS verzija 7.0.3 riješiti problem sa slanjem i primanjem poruka putem iMessage servisa.

 Guardian