Apple održao jednu od najvažnijih konferencija u historiji. Ovo je 11 velikih novosti

Apple održao jednu od najvažnijih konferencija u historiji. Ovo je 11 velikih novosti

Apple je jučer održao svoju godišnju konferenciju za developere Worldwide Developers Conference (WWDC), a ovogodišnje izdanje bit će zapamćeno kao historijski događaj i početak nove ere za Apple. Radilo se o prvoj online konferenciji, na kojoj po prvi put nije bilo publike. Apple je također nagovijestio novu eru u kojoj se okreću proizvodnji vlastitih procesora i čipsetova za računala i laptope, odnosno odmicanju od dosadašnjih Intelovih procesora.

No, nagovještaj nove ere stigao je pred kraj konferencije, u “One last thing” maniru Stevea Jobsa. Prije toga, Appleovi zaposlenici među kojima je i CEO Tim Cook, predstavili su nova softverska rješenja za iOS, MacOS, watchOS i tv OS. Slijedi 11 bitnih stvari koje trebate znati, piše Telegram.

1. VELIKE PROMJENE NA INTERFACEU IPHONEA

Nova verzija operativnog sistema za iPhone, iOS 14, službeno je predstavljena, a bit će dostupna kasnije ove godine. Glavne promjene nalaze se na korisničkom interfaceu, pa će se tako na home screen moći dodati Widgeti, koji su na iOS 13 bili smješteni u krajnje lijevu stranicu home screena. Dakle, slično kao na Androidu. Dodavanje Widgeta, poput prikaza kalendara na home screenu, jedna je od najvećih promjena za korisnički interface  na iPhoneu, koji je kako su i sami rekli iz Applea, od prvog iPhonea predstavljenog 2007. godine do danas ostalo uglavnom nepromijenjeno.

App Library i novi Widgeti na home screenu

Widgetima će se moći mijenjati veličina, stoga će korisnici moći birati između manjih i većih verzija. Popis svih dostupnih Widgeta će se nalaziti u zasebnom interfaceu, kojeg Apple naziva Widget Gallery. Uz Widget Gallery, Apple je dodao i App Library, novu krajnje desnu stranicu u home screenu u kojoj će se prikazati sve instalirane aplikacije. Aplikacije će se tamo automatski organizirati u kategorije, a korisnici će također po prvi puta moći skrivati stranice na home pageu koje im nisu potrebne. Apple kaže da će korisnici time imati praktičnije i urednije interfaceove.

iOS 14 uvodi i funkciju picture in picture, odnosno mogućnost gledanja videa u plutajućem prozorčiću iznad aplikacija. Stoga, ako gledate seriju na Netflixu, a istovremeno se želite dopisivati s nekim u drugoj aplikaciji, serija ili film na Netflixu će plutati iznad aplikacije za dopisivanje.

2. APPLE KARTE PRILAGOĐENE BICIKLISTIMA

Appleove karte će od sada moći navigirati po rutama namijenjenima posebno za bicikliste. Aplikacija će tako prikazivati potencijalne uspone i padove, odnosno promjene u nadmorskoj visini, pa će biciklisti moći birati između, na primjer, napornije i kraće ili jednostavnije i duže rute. Funkcija će za sada biti dostupna u tek nekoliko gradova, među kojima su New York, Los Angeles, San Francisco, Šangaj i Peking. Drugi gradovi će se dodavati nakon službenog lansiranja iOS-a 14. Uvodi se i posebna funkcija za vozače električnih vozila, koja će im prikazivati punionice duž njihove rute.

Nove funkcije za bicikliste i vozače električnih automobila u Appleovim kartama

3. NAPREDNIJI MEMOJI

Personalizirani emojiji, Appleovi Memojiji, dobili su popriličnu nadogradnju. Imaju više opcija, pa se tako na vaš Memoji može dodati i maskica za lice. Moguće je i prikazati više emocija, poput crvenjenja lica.

4. IPHONE KAO AUTOMOBILSKI KLJUČ

Nakon godina glasina kako će se iPhone moći koristiti kao ključ za automobile, na ovogodišnjem WWDC-u je stigla konačna potvrda. iPhone s iOS 13 i iOS 14 će se moći koristiti umjesto fizičkog ključa za automobil, a prvi automobil koji će podržavati tu funkciju je nova generacija BMW-ove serije 5.

Automobilski ključ će se prikazivati unutar Apple Walleta, gdje se smještaju i avionske karte, kreditne kartice i propusnice za koncerte ili kino. Automobil će se moći otključati prislanjanjem iPhonea na NFC čitač ugrađen na automobil, a kada se mobitel odloži u ležište u automobilu, moći će se uključiti.

Automobilski ključ u Apple Walletu

Posebno je zanimljiva mogućnost dijeljenja automobilskog ključa s drugim korisnicima, kojima se također mogu postaviti određene limitacije. Stoga, ako svoj BMW 5 morate posuditi svojem djetetu, a baš ne želite da juri 200 km/h po autocesti, možete im limitirati maksimalnu brzinu na 120 km/h. Nakon te vožnje, možete im i oduzeti taj digitalni ključ. Apple ja najavio da će funkcija digitalnog ključa proširiti i na druge modele s vremenom, stoga neće biti rezervirana samo za BMW-ove automobile.

5. KORIŠTENJE APLIKACIJA BEZ NJIHOVOG SKIDANJA – APP CLIPS

Uz svoju verziju Android Widgeta, Apple je predstavio i svoju verziju Androidovih Instant aplikacija. Ideja je da se neke aplikacije ne moraju skinuti kako bi ih se koristilo. Na primjer, ako želite napraviti neku transakciju Apple Payom, poput iznajmljivanja električnog romobila, ne morate skinuti posebnu aplikaciju za to, već samo dodirnuti svoj iPhone na NFC čitač i potvrditi iznajmljivanje.

App Clips

6. NEKOLIKO ZAHVATA NA IPADOS-U

Slično kao i na iOS-u, iPad OS dobiva mogućnost ubacivanja Widgeta na home screen. Dodan je bočni izbornik kojim se olakšava navigiranje aplikacijama, a Apple je redizajnirao i tražilicu ugrađenu u iPadOS. Sada je više nalik Spotlightu na MacOS-u umjesto tražilice na iPhoneu. Unaprijeđeno je i prepoznavanje rukopisa na iPadu, stoga će se na novoj verziji softvera moći pisati prostoručno Apple Pencilom, a rukopis će se automatski prebaciti u tekst.

7. NEKOLIKO UNAPREĐENJA ZA AIRPODSE

Appleove bežične slušalice, AirPods, moći će se automatski prebacivati s jednog uređaja na drugi kada prepoznaju da jedan od njih reproducira neki zvuk. Stoga, korisnici više neće morati ručno birati žele li slušati zvuk sa svojeg iPhonea ili MacBooka.

8. APPLE WATCH KONAČNO DOBIJA PRAĆENJE SPAVANJA (I PLESANJA)

Appleov pametni sat će moći pratiti spavanje, koristeći kombinaciju strojnog učenja i senzora ugrađenih u Watch, pa će se time  moći pratiti koliko se neko kreće u snu. Za sada nisu precizirali koje će se još metrike sna moći pratiti.

Praćenje spavanja i plesanja na Apple Watchu

No, u Apple Watch je kao nova vrsta vježbanja dodan ples. Prateći kretanje pomoću akcelerometra i otkucaja srca, sat će moći pratiti niz vrsta plesa. Do sada niti jedan proizvođač pametnih satova nije uspio ponuditi mogućnost praćenja plesa, stoga je ovo velika novost za ljude koji se bave plesom ili vole izlaziti po klubovima.

Uz ples i spavanje, sat će moći i pratiti koliko često perete ruke, što je posebno važno i aktuelno tokom pandemije koronavirusa. Mikrofoni ugrađeni u sat će prepoznati zvuk curenja vode iz slavine, te time potvrditi da se ruke zaista peru. Kada sat prepozna da se počeli prati ruke, sat će odbrojavati kako bi ste znali da ste ih dovoljno dugo prali.

9. NOVOSTI ZA APPLE TV

Kao i na iPhoneu, Apple TV dobiva mogućnost slike u slici. Stoga će se istovremeno moći pratiti dva videa. Kao jedan od smislenijih primjera navedeno je gledanje nekog videa za vježbanje, dok se povrh njega prikazuju vijesti, kako bi ste mogli pratiti novosti iz svijeta dok se, recimo, istežete jogom.

10. NOVA VERZIJA MACOS-A: BIG SUR

Slično kao i kod nove verzije iOS-a, najveća promjena na novoj verziji operativnog sistema za Appleove računare, MacOS-a Big Sur, je dizajn. Radi se o najvećem redizajnu još od predstavljanja macOS 10, tvrdi Apple. MacOS je novim dizajnom sličniji iOS-u, od kojeg preuzima neke funkcije poput prilagodljivijeg Control Centera, te novog Notification Centera u kojem će biti smješteni Widgeti. Oba će biti prozirna, poput onih na iOS-u.

Novi MacOS Big Sur

Ikonice unutar MacOS-a su također redizajnirane, pa su više nalik onima na iOS-u. Apple time želi biti konzistentniji u korisničkim interfaceovima kroz sve svoje uređaje. Internetski preglednik Safari je unaprijeđen, pa Apple tvrdi da je 50 posto brži od prijašnje verzije. Dobiva i mogućnost ubacivanja ekstenzija koje su namijenjene za druge preglednike, a ekstenzije će se moći pronaći u posebnom odjeljku App Storea.

11. VELIKA VIJEST ZA KRAJ – APPLEOVI VLASTITI PROCESORI

U Appleovom maniru, najveće novosti su ostavili za kraj. Petnaest godina nakon što su najavili tranziciju s PowerPC arhitekture na Intelove x86 procesore, Apple je najavio da će njihovi računari ubuduće pokretati njihovi vlastiti procesori. O takvom velikom prebacivanju na vlastitu arhitekturu šuška se već godinama, praktički otkad su Appleovi vlastiti procesori koje ugrađuju u iPhoneove i iPadove postali snažniji od mnogih Intelovih procesora namijenjenih za laptope.

Apple je najavio svoje vlastite procesore za računare

Prebacivanje na vlastite procesore je velika promjena ne samo u hardverskom pogledu, već i softverskom. Apple od sada više neće biti vezan za Intelov razvoj procesora, već će ponovno ovisiti o svojem hardveru. Budući da su procesori za računare bazirani na procesorima koje ugrađuju u iPhone i iPad modele, Appleove računare će tako moći pokretati i aplikacije napravljene za njih. No, to ipak ne znači da Appleove računare neće više moći pokretati dosadašnje aplikacije namijenjene Intel platformi.

Appleove vlastite aplikacije već sada podržavaju nove procesore, a Apple se nada da će i ostali developeri napraviti preinake potrebne za pokretanje svojih aplikacija na novim procesorima. Iz Applea tvrde da se ti zahvati mogu napraviti u samo nekoliko dana. Pohvalili su se također da Microsoft već prilagođava Office za sad na njihovim procesorima, te da su s Wordom i Excelom već praktički završili nadogradnju. Adobe također radi na podršci za nove procesore, pa je Apple demonstrirao koliko dobro na novom hardveru rade Photoshop i Lightroom, koristeći datoteku veličine 5 GB.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE