Portal 072info

Apple počinje sa proizvodnjom električnih vozila

Tehnološki gigant Apple kontinuirano radi na mnogo većem pametnom uređaju – električnom vozilu. Nakon glasina koje su se sve učestalije počele širiti posljednjih nekoliko sedmica, Wall Street Journal je 13. febrauara objavio da je čuvena kompanija iz Cupertina u Californiji angažovala nekoliko stotina radnika koji imaju zadatak da kreiraju električno vozilo pod Apple brandom.

Projekat nosi kodni naziv Titan, prenose svjetski mediji.

Ako je to zaista tako i kompanija nastavi sa ovim projekatom, a Apple je poznat po tome da jako puno ulaže u istraživanje mogućnosti potencijalnih projekata, ali ne i izlaska na tržište sa njima po svaku cijenu, to će biti veliki iskorak za ovu kompaniju i nešto što daleko prevazilazi trenutne aktivnosti kompanije i njen proizvodni portfolio.

Izvještaji govore da da je Tim Cook odobrio ovaj tajni projekat prije skoro godinu dana, zajedno sa potpredsjednikom za dizajn Steveom Zadeskyjem, bivšim direktorom iz Forda, koji je na čelu ovog tima. Jedan od ključnih dizajnera u Appleu, Marc Newson, koji je radio za Ford i koji je još 1999. izradio  prototip Ford 021C i prezentirao ga na Tokyo Motor Show, pristupio je kompaniji prošle godine. Tada je to samo bio koncept, namjenjen za izložbu i nisu postojale ozbiljne namjere za njegovom daljom razradom.

Auto je bio u narandžastoj boji, a jedna od zanimljivih inovacija su pomična sjedišta unutar kabine i ekstenzivno LED osvjetljenje. Izvještaji navode da bi budući Appleov prototip bio više sličan mini-van vozilu, ali da ideja koncepta 021C svakako može poslužiti kao osnova za dalju razradu.

Da se Apple ne šali sa ovim projektom, govori i informacija da je Zadesky dobio dozzvolu da okupi tim od 1.000 ljudi i da angžuje stručnjake iz različitih dijelova kompanije. Ranije je Financial Times objavio da je Apple angažovao predsjednika i izvršnog direktora Mercedes-Benz odjela za istraživanje i razvoj, Johamma Jungwirtha, zajedno sa još nekoliko eksperata iz oblasti autoindustrije za rad na ovom tajnom projektu. U prilog tome ide i informacija da je laboratorija instalirana svega nekoliko kilometara od glavnog sjedišta u Cupertinu i trenutno su u njoj angažovani uposlenici koji rade sa robotikom, metalima i materijalima potrebnim za proizvodnju automobila.

Ovaj projekat predstavlja direktan izazov Elonu Musku i njegovoj Tesla kompaniji koja se već etablirala kao pionir u proizvodnji električnih vozila, tim prije jer već izvjesno vrijeme Apple pokušava dovesti stručnjake iz ove kompanije, nudeći im bolje uslove i premije.

Podijelite članak