Apple pokrenuo novo ažuriranje za iPhone koje bi trebalo riješiti problem špijunaže uređaja

Screenshot 2 55
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kompanija Apple izdala je novo ažuriranje za iPhone kako bi se otklonio veliki problem vezan za ozloglašeni nadzorni softver koji se koristio kako bi se špijunirao saudijski aktivista, ali i brojne druge ličnosti.

Istraživači Citizen Laba Univerziteta u Torontu saopćili su kako se softver za špijunažu koristi od februara te da je također korišten za postavljanje Pegasusa, špijunskog softvera izraelske firme NSO Group koji je korišten za praćenje rada pojedinih novinara i boraca za ljudskih prava u nekoliko zemala širom svijeta.

ČITAJ JOŠ:  Prvi antibakterijski pametni telefon

“Hitnim ažuriranjem iPhone sistema kompanija Apple saopćila je kako je ‘zatvorila rupu’ u programu iMessage koja je omogućavala hakerima da se infiltriraju u korisnikov telefon bez da on prije toga odobri ove aktivnosti”, saopćeno je iz Citizen Laba

Apple je također potvrdio da su postojale određene “rupe” unutar programa.

“Napadi poput ovih su vrlo sofisticirani, njihovo razvijanje košta milione dolara, često imaju kratak rok trajnja i koriste za za špijunažu određenih pojedinaca”, rekao je Ivan Krstić, šef Appleovog odjela za sigurnosni inžinjering.

ČITAJ JOŠ:  URINIRATE LI U MORU: Evo što o tome kažu stručnjaci

Krstić je također rekao kako je Apple brzo riješio problem s novim ažuriranjem te da ovakve prijetnje ne predstavljaju opasnost za veći broj korisnika.

Povodom optužbi da su koristili softver za špijunažu i za postavljanje vlastitih uređanja za špijuniranje, kompanija NSO Group oštro je odbacila sve navode.

“NSO Group će nastaviti pružati obavještajnim i policijskim agencijama širom svijeta tehnologije koje će se koristiti za spašavanje života u borbi protiv terorizma i kriminala”, naveli su iz kompanije.

ČITAJ JOŠ:  Žene su se složile: Ovo je kompliment koji žele da čuju

Firma je također naglasila kako se njen softver za špijunažu prodaje samo provjerenim kupcima u svrhu brobe protiv terorizma i provođenja aktivnosti koje su u skladu sa zakonom.

GODISNJICA
MARKETING