Apple potvrdio da je iPhone 12 potencijalna opasnost za pacemakere

10713F56 281C 438E 81AF CFB690765CE4

Nedavno objavljeno istraživanje koje je pokazalo da magneti sistema MagSafe mogu poremetiti rad nekih uređaja za elektrostimulaciju srčanih mišića dobilo je i potvrdu od strane samog Applea.

Istraživači s američkog instituta Henry Ford Heart and Vascular Institute analizirali su utjecaj magneta iz iPhonea 12 na uređaje za elektrostimulaciju srčanih mišića (popularnog naziva pacemakeri). Oni su utvrdili da su problemima u radu izloženi uređaji tipa imlantabilni kardioverter defibrilator (ICD) koji služe za automatsko zaustavljanje ventrikularne fibrilacije i tahikardije.

Ovi uređaji, zaključeno je, svojim vlasnicima mogu spasiti život, ali ako im se iPhone 12 s MagSafe priključkom previše približi, moguće je da svojim magnetima aktivira magnetski prekidač i nakratko im omete normalan rad. Napomena o magnetima u novoj liniji iPhonea stajala je i tada na službenim stranicama Applea. U njoj je pisalo da “iPhone 12 sadrži više magneta nego prijašnji modeli, ali se ne očekuje da bi mogli predstavljati veći rizik magnetske interferencije s medicinskim uređajima od prethodnih modela iPhonea”.

Apple je sada, vjerovatno potaknut ovim istraživanjem, dopunio stranice svoje online korisničke podrške posebnim poglavljem koje se bavi samo pitanjem magneta unutar modela iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max te njihovim MagSafe dodacima. Kako pišu iz Applea, svi ovi uređaji imaju magnete i primopredajnike elektromagnetskih signala.

Nove preporuke, koje do sada nisu bile istaknute, kažu da bi iPhone i njegove MagSafe dodatke trebalo držati najmanje 15 centimetara od svih medicinskih uređaja, odnosno najmanje 30 centimetara dok je u toku njihovo bežično indukcijsko punjenje. Apple preporučuje svim korisnicima i da sa svojim ljekarima provjere karakteristike medicinskih uređaja koje koriste, kao i da pročitaju upute proizvođača i ravnaju se prema njima.

U slučaju da se pojavi sumnja na interferenciju iPhonea ili MagSafe dodataka s nekim drugim uređajem, Apple preporučuje da se njihovi proizvode odmah prestanu koristiti.

Prethodni članakSve prednosti integralnih namirnica
Sljedeći članakSkup podrške Mahmuljinu u Zenici: Žrtva ne može biti zločinac