Apple satovi će u budućnosti moći mjeriti nivo šećera i alkohola u krvi?

apple sat

Dugogodišnje glasine o Apple Watch-u sa monitoringom šećera u krvi, poslije izvještavanja Telegraph-a i Forbes-a, upravo su stekle određeni kredibilitet, piše Forbes.

Dvije čuvene medijske kompanije izvještavaju da je britanska zdravstvena firma Rockley Photonics nedavno potvrdila da je Apple njen najveći kupac u posljednje dvije godine i da ima kontinuirani posao za razvoj budućih proizvoda.

Rockley-ev fokus bio je na senzorima koji prate glukozu u krvi, pritisak, pa čak i nivo alkohola, što sugeriše da će bar jedna od ovih karakteristika biti dostupna u budućem Apple Watch-u.

Ne postoji garancija da će ugovor sa Rockley-em dovesti do isporuke proizvoda.

Apple se, međutim, nije bio stidljiv u fokusiranju Apple Watch-a na zdravlje, a industrija ima mnogo interesa za razvoj nosivih senzora šećera u krvi kojima nisu potrebne igle.

Ako Apple može da ugradi tu tehnologiju u uobičajeni proizvod kao što je sat, mogao bi ponuditi prednost svima koji u suprotnom svakodnevno koriste igle kako bi zadržali dijabetes pod kontrolom.

Druge tehnologije kompanije Rockley takođe mogu pomoći.
Praćenje krvnog pritiska moglo bi vas upozoriti na probleme poput stresa, a nadgledanje alkohola moglo bi održavati piće umjerenim.

Da li je to izvodljivo ili ne, to je druga stvar. Apple još uvijek mora da uzme u obzir faktore kao što su vijek trajanja baterije i cijena, i sasvim je moguće da biste mogli da sačekate neko vrijeme na sve ove funkcije (pod pretpostavkom da se ikad isporuče).

Prethodni članakEU razmatra dozvolu ulaska vakcinisanim državljanima zemalja van Unije
Sljedeći članakU BiH sutra stižu prve vakcine protiv koronavirusa iz Evropske unije