Apple u Kini uklonio Kur’an aplikaciju sa svoje online trgovine

1634321942 quran app kina
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Apple je uklonio jednu od najpopularnijih svjetskih aplikacija za čitanje Kur’ana u Kini, na zahtjev zvaničnika te države, javlja BBC News.

Aplikacija pod imenom ‘Quran Majeed’ dostupna je širom svijeta na App Storeu i ima skoro 150.000 recenzija. Koriste je milioni muslimana.

Objašnjenje do kojeg je BBC došao je da je aplikacija uklonjena “jer sadrži ilegalne vjerske tekstove”.

Kineska vlada nije odgovorila na zahtjev BBC-a za komentar.

ČITAJ JOŠ:  Kineski ekonomski rast pao je na gotovo povijesno niske razine

Brisanje aplikacije sa online trgovine prva je primijetila Appleova redakcija za cenzuru, web stranica koja globalno prati aplikacije na Appleovoj online trgovini.

U saopćenju kreatora aplikacije Quran Majeed, kompanija PDMS navela je da je prema pojašnjenju koje im je ponudio Apple, ,,naša aplikacija uklonjena je iz App trgovine za tržište Kine jer posjeduje sadržaj koji je ilegalan”.

Kineska komunistička partija službeno priznaje islam kao vjeru u toj zemlji.

Međutim, Kina je optužena za kršenje ljudskih prava, pa čak i genocid, nad većinskom muslimanskom ujgurskom etničkom skupinom u provinciji Xinjiang.

ČITAJ JOŠ:  Proizvodnja na Starom kontinentu u velikoj krizi, da li se bliži kraj "Made in Europe"?

Ranije ove godine BBC je izvijestio da su ujgurski imami meta represije koju kineske vlasti provode u Xinjiangu.

Apple je odbio komentarisati, ali je redakciju BBC-ja uputio da prođu kroz njihove Politike o ljudskim pravima, gdje se kaže: “Od nas se traži da se pridržavamo lokalnih zakona, a ponekad postoje složena pitanja oko kojih se možda ne slažemo s vladama država u kojima poslujemo”.

GODISNJICA
MARKETING