Apple uklonio skoro 50.000 igara iz kineskog App Storea

apple app trgovina kina 758x505 1

Apple je početkom prošlog mjeseca iz kineskog App Storea povukao više od 47.000 aplikacija. Taj potez nije bio neočekivan jer je Apple nedavno promijenio pravila kako bi eliminisao rupu koja je ranije omogućavala prodaju plaćenih igara i igara s kupovinom u aplikaciji, iako još nisu bile odobrene od strane kineskih regulatora, piše The Verge.

Nedavno, Apple je iz svoje kineske online trgovine uklonio čak 39.000 igara.

Riječ je o igrama čiji developeri nisu osigurali ISBN (International Standard Book Number) kojeg je odobrila kineska vlada. Nakon “čišćenja”, eliminisano je puno naslova zapadnjačkih kreatora, uključujući i naslove kao što su Assassin’s Creed Identity i NBA 2K20.

Problem je u tome što je skoro nemoguće dobiti ISBN bez domaćeg distributera pa se mnoge zapadnjačke kompanije udružuju s kineskim kako bi što prije lansirale svoje proizvode na ovo tržište.

Apple je još u aprilu upozorio developere da moraju osigurati ISBN do 30. juna, a sankcionisani su svi koji to nisu napravili na vrijeme.

Prethodni članakOglasila se djevojčica iz Niša koju je oteo “malčanski berberin”: Hoću da napišem knjigu zbog druge djece
Sljedeći članakMUP ZDK: U ponedjeljak počinje testiranje fizičke sposobnosti za nove policajce