2021 04 07T014211Z 1344307559 RC2PQM90OU0P RTRMADP 3 APPLE PRIVACY 750x500 2
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 17, 2021 @ 7:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Apple tvrdi da je njihov zatvoreni ekosustav postavljen tako da štiti korisnike od kibernetičkih napada. Coallition for App Fairness se s tim ne slaže.

NER FIT

Prijedlog koji se razmatra u Europskoj uniji, a koji bi prisilio Apple da otvori vrata svog ekosustava i omogući korisnicima da instaliraju aplikacija pribavljene izvan App Storea, podigao je tu američki tvrtku na noge, piše Zimo.

Apple je objavio analizu prijetnji u slučaju instalacije aplikacija koje nisu prošle provjeru u App Storeu. U analizi su upozorili da bi takav potez, njihove korisnike dodatno izložio riziku od kibernetičkih napada i malwarea.

Ako Apple bude prisiljen dopustiti instalaciju aplikacije iz drugih izvora, više će zlonamjernih aplikacija doći do korisnika, jer će kibernetičkim kriminalcima biti lakše doći do njih – čak i ako ograničimo instalaciju samo na trgovine aplikacijama drugih izdavača, stoji u izvještaju. Procjene u temeljili na podacima Kaspersky Laba koje pokazuju da se korisnici uređaja s Android operativnim sustavom, mjesečno suočavaju sa gotovo šest milijuna kibernetičkih napada.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Reakcija Coalition for App Fairness

Na Appleovu studiju reagirali su iz Coalition for App Fairness te istaknuli kako sigurnost korisnicima ne garantira App Store, već ostale sigurnosne mjere ugrađene u operativni sustav kao što su enkripcija podataka i antivirusni programi.

Applova tvrdnja o sigurnosti nema temelja. Alternativna rješenja za plaćanje kao što su Stripe, Adyen i Paypal jednako su sigurna kao i njihovo, istaknuli su.

Podsjetimo, Coalition for App Fairness, koja okuplja Spotify, Match Group i Epic Games zahtjeva od europskih regulatora da prisile Apple da omogući instalaciju aplikacija bez korištenja App Storea na svoje uređaje. Na taj bi način autori aplikacija mogli izbjeći plaćanje provizije Appleu.

Europski prijedlog prvo mora dobiti zeleno svjetlo u Europskom parlamentu, prije no što postane zakon i uđe u primjenu. Prema nekim procjenama to se ne bi dogodilo prije 2023. godine.

LIDER