Appleov iPhone će sljedeće godine imati kameru od 48 MP, mini model postaje prošlost

Modeli Appleovog iPhonea za 2022. godinu donose promjene kamere, a i sama ponuda će se promijeniti.

Poznati analitičar Ming-chi Kuo tvrdi da će iPhone Pro dobiti veći 48 MP senzor za primarnu kameru, a kako bi se oslobodio zuba na ekranu, Apple će ugratiti Face ID senzore ispod ekrana.

Kamere od 48 MP su prisutne u uređajima s Androidom već nekoliko godina, ali će ova komponenta biti veća od većine. Bit će to 1/1.3-inčni senzor s veličinom piksela od 1,25µm. To je manje u odnosu na veličinu piksela od 1.7µm kod iPhonea 12 Pro Max, ali Kuo tvrdi da će ekvivalentna veličina piksela iznositi 2.5µm kada se senzor koristi za 12 MP fotografije. Analitičar je dodao i da će senzor veće rezolucije omogućiti snimanje 8K videa.

Modeli iPhonea za narednu godinu će biti manje veličine, a Kuo tvrdi da se u ponudi neće naći 5,4-inčni mini model, kao i da će Apple zadržati 6‚1 i 6,7-inčne ekrane za druge modele. Mini navodno nije zadovoljio očekivanja Applea kada je riječ o prodaji. Uređaji za ovu godinu će zadržati iste veličine ekrana.

Kuo je kazao da će Apple početi koristiti Face ID sistem ispod ekrana od 2023. godine. Ranije je rekao da će kompanija zamijeniti FaceID zub rupičastim izrezom na ekranu kod nekih modela od sljedeće godine, kao i da će 2023. godine iPhone imati senzore za otisak prsta ispod ekrana.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakBali-beg i Fahriye proslavili sinov drugi rođendan
Sljedeći članakRespiratori i druge afere: Kako je za 45 dana potrošeno 65 miliona KM mimo odredbi Zakona