62031239 758x426 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Appleovi računari nikad nisu bili jeftini, a s godinama, cijena onih s početka postojanja kompanije raste u nebo. Tako je nedavno na aukciji u SAD-u ponuđen originalni Appleov računar iz 1970-ih godina.

Radi se o samo jednom od šest Apple 1 modela u originalnom drvenom kućištu koji su još uvijek u privatnim rukama i rade, 44 godine nakon predstavljanja, dok je još pet računara u muzejima.

Apple 1 predstavili su u aprilu 1976. godine suosnivači Applea, Steve Jobs i Steve Wozniak. Računar je vlastitim rukama izradio Wozniak u garaži Jobsovih roditelja u Mountain Viewu u Kaliforniji.

Model koji je ponuđen na prodaju još uvijek je u originalnom drvenom kućištu, a dolazi s ekranom Sony TV-115, originalnom tastaturom Datanetics Version D te priključkom za struju.

Kolekcionari i ljubitelji Applea, koji požele imati ovaj računar u svojoj kolekciji morat će izdvojiti nešto više novca nego što bi potrošili za trenutno aktuelne Appleove modele. Naime, početna cijena je 1,5 miliona dolara, a očekuje se da će još rasti.