Portal 072info

Aprilske penzije definitivno veće za 3,5 posto, Zavod PIO počeo s pripremama

Administracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje je krenula sa obradama penzija za april, jer konačno je utvrđeno da će one u Federaciji BiH biti uvećane za 3,5 posto, osim najviših koje su 2.174 KM. Penzioneri će dobiti i razliku za prva tri mjeseca ove godine. Isplata aprilskih penzija počinje 6. maja.

– Sve penzije stečene po Zakonu o PIO-u, osim makismalnih od 2.174 KM, koje se ne usklađuju, bit će uvećane za 3,5 posto. A po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju (Helezov zakon), koji je kasnije mijenjan, penzije se usklađuju indeksom potrošačkih cijena, a on je bio 1,6. Te penzije će se uskladiti sa 1,6 posto, s tim, da one koje su sada minimalne, bit će usklađene po Zakonu o PIO-u, znači, 3,5 posto. Tako da će sve minimalne penzije biti 371 KM – pojašnjava nam Zijad  Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO. 

Dodaje kako će svi penzioneri dobiti i razliku za januar, februar i mart.

– Negdje 409 KM dobit će na ruke penzioneri s najnižim penzijama u maju. Ostali će primiti razliku srazmjerno visini penzije. Dakle, administracija Zavoda PIO je krenula, radi se obrada, i mi ćemo biti spremni za 6. maj, koji pada u ponedjeljak. Imat ćemo novac i isplata će tada početi – kazao nam je Krnjić.

Penzije se uvećavaju na osnovu porasta bruto domaćeg proizvoda i potrošačkih cijena.

Podsjećanja radi, iako se penzije u pravilu isplaćuju svakog petog u mjesecu. S obzirom da 5. maj pada u nedjelju, isplata se pomjera za 6. maj.

U Federaciji je trenutno 414. 824 penzionera od kojih je 60 posto sa najnižim penzijama koje sada iznose 359 KM. 

Faktor.ba

Podijelite članak
  • 25
    Shares