Aprilski talas hladnoće / Sladić dao važan savjet: Nažalost nema promjena, svjedočit ćemo jednoj od najjačih…

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje jače naoblačenje sa sjevera koje će širom zemlje usloviti snijeg ili susnježicu, s tim što u nizinama može padati i kiša.

Padavine će se postepeno širiti sa sjevera prema jugu zemlje. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini jugo veći dio dana. Temperatura zraka u Bosni većinom između 0 i 6°C. U Hercegovini jutarnja temperatura zraka između 1 i 6°C, a najviša dnevna između 8 i 14°C.

Skoro sve regije u Bosni i Hercegovini danas su pod meteoalarmom zbog obilnih količina padavina i snijega. Izuzetak je regija Trebinja.

-Nažalost, mjesta za značajne promjene više nema a u narednih nekoliko dana svjedočimo jednoj od najjačih aprilskih penetracija od 2003 godine, te će se uvelike probiti karakteristike i podsjetiti na onu iz 2003. godine koja je uzrokovala Velika šteta za voće. Prodor hladnoće koja nam dolazi impresivan je zbog svojih značajki koje su se igrale oko Grenlanda, same prostranstva hladne fronte koja se proteže tisućama kilometara široko, a i zbog činjenice da su neki dijelovi obale oko sjeverni Jadran će se pojaviti bijeli, prognozirao je meteorolog Nedim Sladić.

Prema njegovim riječima današnje zahlađenje uzrokovat će niz problema.

-Počevši od izraženijih padavina u višim područjima Bosne, a posebno na planinskim transferima gdje obilan snijeg može uzrokovati prometne probleme. U planinama sa jačim vjetrom, postoje pogledi. Snijeg će u večernjim satima zabijeliti gotovo cijelu Bosnu i sjevernu Hercegovinu; u nižim predjelima će pasti između 3 i 10, lokalno do 15 cm, a na većim visinama lokalno i preko 25 cm. Nema snijega na jugu Hercegovine. Treba istaknuti da frontu prate umjereni sjeverni i sjeverozapadni vjetrovi koji će u narednih nekoliko dana znatno smanjiti temperature zraka nego što je uobičajeno za prvu polovicu travnja. Dok će jutro biti prolazno na istoku, padavine će se najprije proširiti sa Banije i Korduna na Krajinu i sjevernu Bosnu, prema sredini dana i prvom dijelu poslijepodneva na centralne predjele Bosne, a do kraja Bosne dan i cijeloj državi. Vlažan zrak stiže u Hercegovinu iz Jadrana, a istovremeno prodire hladniji zrak sa sjeverozapada, gdje su pljuskovi s grmljavinom vjerojatno nastali kao rezultat razlike između dvije zračne mase različitih svojstava i osvježavanja toplije u slobodnu atmosferu s daljnjim rashlađivanje, širenje i kondenzacija zraka, posebno u Dinaridima, gdje ima očiglednih i obilnijih izlazaka.

Kako sjeverozapadni front prolazi, atmosferski tlak na tlo će se povećati, pa će padavine postupno slabiti u srijedu, kada će ih i dalje biti u većem dijelu zemlje zahvaljujući prisustvu vlage na visini, s tim da ih ima Manje vjerojatno biti na jugu Hercegovine zbog nevremena koja će iscrpiti vlažan zrak i postupno tjerati oblake. U cetvrtak padavine u celoj zemlji, kada je u toku postepeno razvedravanje i sunčanije vreme, a u kombinaciji noćne vedrine, slab vetar i sneg na tlu, ozračenje, odnosno izraženije izražavanje i zahlađenje tla, zbog čega će ih umjerene do jake mrazeve, posebno se gleda u četvrtak navečer do petka i petak ujutro, kada se planine, poput Bjelašnice, temperature zraka spuštaju do-14°C, dok se u ostatku zemlje uglavnom od-11 do-3 , na jugu Hercegovine do 3°C. Mogućnost nije isključena, a sve će zavisiti od vedrine, tako da negdje padne novi temperaturni rekord za najnižu aprilsku temperaturu zraka.

Ako možete, savjet ljubiteljima voća – maksimalno zaštitite svoje plodove, poručio je Sladić.

Prethodni članakNedžada Hrusto: Ograničenim gledanjem ekrana do pravilnog govora
Sljedeći članakNastavak izvoza junećeg mesa u Tursku od velikog značaja za domaće proizvođače